Natur

Fjällbo ängar & Utbybergen

Sommarväder i Göteborg. Det är 20 grader varmt i solen. Fåglarna ger konsert och bjuder mig på utflykt. Blåmesar, talgoxar och hackspettar hörs på avstånd. Fåglarna blir också glada när solen dansar på himlen. Med Fjällbo ängar alldeles i närheten är det svårt att motstå en lång promenad i solen. Numera är det sällan soligt och jag vet precis varför det är så grått och trist varje dag.

Att bo i Utby, i östra Göteborg, har sina fördelar. Här finns fina utflyktsmål, historiska platser och naturstigar att utforska. Jag vandrar på naturstigen som förbinder Bergsjön med Utbybergen och Fjällbo ängar. Det är bara 5 kilometer, lagom för promenad.

Det mäktigaste är Utbybergen med branta bergväggar som reser sig upp mot himlen. Längs bergets fot finns hällar, stenblock, stentrappor och hemliga gångar. På höjderna växer tallskog. Vid kanten av Utbybergen ligger Fjällbo ängar inramade av ekskog. Här finns äppelträd, nyponbuskar och hasselsnår. Öster om ängen blommar vitsippor och svalört tidigt på våren.

Efter en brant trappa kommer jag till Fjällbodammen eller Franska dammen. Bäcken som rinner nedför de branta klipphällarna drev tidigare en vattenkvarn nere vid gården. Dammen är fortfarande täckt av en tunn lager av is idag.

Bergsjön är cirka tio meter djup och ligger hundra meter över havet. Uppe vid sjön bland tallar är det betydligt kallare och marken är fortfarande täckt med is och snö. Kring Bergsjön finns spår av stenåldersmänniskor som levde för 4000 år sedan, står det på en orienteringstavla. Jag hade gärna träffat dem och pratat med dem. Jag drömmer ibland om stenåldersmänniskor och det är kanske just här vid Bergjön som jag var i en av drömmarna. I en annan kropp och i en annan tidsålder. Vem vet? Det sägs att man dras till platser där man levt tidigare.Jag berättar om drömmen i min roman Rekviem för en romantiker.