Natur

Halmstad för nybörjare

I Halmstad är naturen ständigt nära med vidsträckta vyer, lövskog, fantastiska naturreservat och forsande vattenfall. Det är kanske naturen och havet som gör Halmstad så speciellt.

Redan när jag kliver av tåget vid centralstationen och promenerar förbi Järnvägsparken bjuds jag på Sinnenas promenad, en del av grönstråket utmed ån Nissan som leder besökarna in mot stadens centrum. Sinnenas promenad är en allmän parkanläggning som vill stimulera de fem sinnena: syn, känsel, hörsel, lukt och smak.

Lite längre bort skymtar den 8 meter långa Picassoskulpturen ”Kvinnohuvud”, ett porträtt av Picassos hustru, Jacqueline Roque. Den är skulpterad i blästrad betong och har sin backgrund i en period då Picasso experimenterade och rev i papper för att skapa siluetter.

En annan plats som fascinerar är Norre Katts park, största centrala parken i Halmstad, som ligger utmed Nissan. Här njuter jag av fantastiska dofter och färgprakt från magnolior, rhododendron- och azaleabestånd, magnifika lindalléer och många exotiska trädarter.

Men innan jag kommer till Norre Katts park passerar jag Halmstads stadsbibliotek, ett mycket vackert bibliotek med spännande form. Det ligger centralt vid ån Nissans östra strand invid Kapsylparken. Det invigdes 2006 och ritades av danska arkitekterna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen. Fasaden är täckt helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i Nissan. Biblioteket inrymmer även Halmstads Konsthall.

Ett roligt evenemang som äger rum på Stora torget, den 6-10 juni, är Halmstad International Street Market. Marknaden bjuder på ett stort utbud av varm mat, ostar, korvar, bakverk, och andra delikatesser från 15 olika länder.

När jag tröttnar på stadens brus cyklar jag vidare och följer vandringsleden utmed havet, från Nissan längs med havet och ända ut till vackra Tylösand. Prins Bertils stig på ca 18 km bjuder på en upplevelserik kustnära vandring som startar vid Halmstads slott och går via Tylösand för att sedan lämna kusten och sluta i Möllegårds lummiga naturreservat. Intill Prins Bertils stig i Tylösand överraskas jag av en vacker rhododendronpark, ett lila universum i bedårande nyanser.