BarnböckerFaktaNatur

Humlans blomsterbok

Humlans blomsterbok är en illustrerad faktabok om samspelet mellan humlor och blommor. Den handlar om blommornas och humlornas liv, om årstidernas variationer i naturen. Författaren är Stefan Casta, naturens poet och illustratören är Maj Fagerberg. Med sina fantasifulla bilder skapar hon en atmosfär som förhöjer de lyriska texterna. Naturen inspirerar och fascinerar författaren. Stefans Castas texter är poetiska och fulla av ordmagi.

”Det finns en saga i naturen”, inleder författaren. Naturen har alltid något att berätta för oss. I naturen händer ingenting av en slump utan det råder ordning och reda precis som i människors liv. Stefan Casta berättar stämningsfullt om naturen och våra introverta vänner: blommorna och humlorna. Vid första anblicken verkar inte humlorna någon spännande art men efter man läst Castas bok förstår man hur mycket man underskattar dessa påhittiga och roliga insekter som finns i inte mindre än 239 sorter på jorden, i Sverige hela 31 arter.

Humlornas värld är minst lika fascinerande som människovärlden. Var bor humlorna någonstans och vad gillar de för mat? Med hjälp av praktfulla illustrationer introduceras läsaren i humlornas magiska värld. Humlorna pratar med dofter och dras till vissa sorters blommor och växter som lockar med starka färger och berusande aromer. Humlorna älskar blått och gult. De ser sämst röda blommor. Humlorna är lugna och tåliga men de har en gadd som de kan använda om de behöver försvara sitt bo mot inkräktare. ”Om man är försiktig kan man nog klappa en humla utan att bli stucken” skriver humoristiskt Stefan Casta.

Hur lyckas humlorna flyga? Först måste de vara riktigt varma i kroppen, cirka 30 grader varma. När de flyger slår humlan 180 vingslag i sekunden och den lilla luftvirveln ger så mycket kraft att humlan kan flyga. Det är ett under. När vintern kommer, flyger humlorna iväg från boet för att dö. Deras vingar är sönderslitna efter sommarens intensiva flygturer. Det är bara den unga humledrottningen som överlever den långa vintern. På våren kommer en ny generation humlor och livet börjar på nytt.

Hur blir en blomma till? ”Fröet är blommans minne”, skriver Stefan Casta. Fröet vet precis allting om hur blomman ska se ut, när den ska börja växa och vissna. Alla anlag finns i ett frö. Parallellt med humlornas liv löper korta, fyndiga berättelser om kända blommor som humlorna besöker och pollinerar. Det är vackra och fyndiga illustrationer som ackompanjerar Castas poetiska texter om naturens under.

Kapitlen har vackra och fyndiga namn som ”På spaning efter våren”, ”Det luktar höst”, ”Humlor pratar med dofter”. Naturen inspirerar och fascinerar författaren. Stefans Castas texter är poetiska och fulla av ordmagi. Stefan Casta har skrivit femtio böcker för barn och ungdomar. De flesta barnböcker om naturen intygar om författarens nyfikenhet om naturens hemligheter, hans fascination inför naturens fulländade skönhet.

Det är synd att omslagsbilden ser så enformig och blek ut. Boken innehåller många vackra illustrationer som hade tjänat som bättre omslagsbild och hade gjort de lyriska texterna och praktfulla bilderna mer rättvisa.