Barnböcker

Hur kom Paradisfåglarna till?

Jag fascineras och inspireras av naturmiljöer: trädgårdar, botaniska trädgårdar, skulpturparker, sjöar, naturreservat. Botaniska trädgården i Visby var en sådan besjälad plats som fångade min uppmärksamhet när jag besökte Gotland för första gången år 2009. Redan då bestämde mig för att åka tillbaka och spendera mer tid i trädgården. Livet gjorde det möjligt för mig att flytta till Visby 3 år senare och Botan var första platsen som jag besökte. Det var november 2012 och några rosor blommade fortfarande. Jag promenerade vid havsstranden, såg ett hjärta av sten och kände mig överväldigad. Jag var kanske inte så ensam i hela världen som jag trodde.

Nästan varje dag under mer än ett år då jag bodde i Visby promenerade jag i Botan, tog bilder, läste växtskyltar, luktade på blommor, lyssnade på musik och fågelsång, gick på guidade turer. Jag kände till varje jordplätt i Botan och ville så gärna skriva en fantasiberättelse för barn som utspelade sig där. Oftast satt jag under ett träd och funderade på min berättelse och på livet. Men jag kunde inte komma på en tillräckligt intressant och fantasieggande historia. Det var frustrerande. Jag var tvungen att släppa tanken på att skriva en berättelse om mitt smultronställe. Istället skrev jag min första roman Rekviem för en romantiker vars omslagsbild blev Kärleksporten utanför Botan.

Efter ett år flyttade jag till Göteborg. Det var då idén till Paradisfåglarna kom. Den 23 april 2014 drömde jag om Paradisfåglarna. Det var magiska fåglar som exploderade i sprakande fyrverkerier när de flaxade med vingarna. Precis som jag beskriver i boken. De badade i en stor sjö. Jag gick förbi och såg dem och blev helt stum av beundran och fascination. Jag frågade mitt sällskap vad var det för fåglar och hon svarade enkelt: paradisfåglar. När jag vaknade visste jag vad min barnbok skulle heta och vad den skulle handla om. Naturligtvis fanns det många detaljer som jag behövde komma på men nu hade jag huvudintrigen. I september var manuset klart, omslagsbilden och illustrationerna klara och i oktober 2014 kom boken ut på Adagio förlag

5 månaders heltidsarbete tog det för att färdigställa Paradisfåglarna. Om jag lägger till tankeprocessen blir det totalt 1½ år. Det är tidskrävande och frustrerande att vara författare. Väldigt ensamt också. Men jag känner mig oerhört stolt och glad över min bok och hoppas att ”Paradisfåglarna” kommer att sprida kärlek och glädje i världen och hitta till människors hjärta där all kärlek bor. 

Paradis