BarnböckerFörfattarporträtt

Kim Kimselius i fokus

Redan som åttaåring drömde Kim Kimselius om att bli författare. Hon debuterade med boken Tillbaka till Pompeji (1997) som blev en stor succé. Alltsedan dess har hon fängslat läsare i alla åldrar med sina fantasieggande böcker. Kim Kimselius skriver för att att må bra och för glädjen i att få sätta sin egenskrivna bok i bokhyllan. För att lyckas som författare anser hon att det är viktigt att tro på sig själv, ha ett eget språk och bra bokidéer.

Kim Kimselius, hur blev du författare?

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, mitt huvud var fullt av ord och spännande berättelser, då skrev jag min första bok.

Vilken bok av dem du har publicerat är du mest stolt över?

PompejiDebutboken,Tillbaka till Pompeji, förändrade mitt liv. Boken gjorde dundersuccé och sålde i 11 000 exemplar första veckan. Det var bara att sluta jobba och börja skriva på heltid. Ett beslut jag inte har ångrat. Debutboken kommer alltid att betyda mest för mig, även om jag älskar alla mina böcker, annars hade jag inte skrivit dem.

Varför skriver du?

Jag skriver för att jag måste, för att må bra, för att få ur mig orden och för själva glädjen i att få sätta min egenskrivna bok i bokhyllan. Jag drömmer inte om att bli rik och berömd, jag skriver bara för att få sätta mina böcker i bokhyllan.

Vilka egenskaper anser du är viktiga för att lyckas som författare?

För att lyckas som författare behöver man tro på sig själv, inte ge upp, ha ett eget språk och en bra bokidé.

Anser du att det är viktigt att läsa mycket för att bli en bra författare?

För att bli en riktigt bra författare bör man läsa mycket, då lär man sig hur en bok byggs upp. Jag läser cirka 6-10 böcker i månaden.

För vem skriver du?

Jag skriver till mig själv, något jag vill läsa, något jag vill berätta, om något jag anser är viktigt att andra får ta del av.

Är dina läsare viktiga för dig?

Läsarna är oerhört viktiga, utan dem skulle jag inte kunna vara författare på heltid. Jag har en nära relation till läsarna, besvarar brev och mejl och träffar dem när jag är ute och signerar och föreläser. Dessutom håller jag kontakt med dem genom min blogg, där jag lämnar skrivtips, berättar om skrivtävlingar, om min vardag, mina resor, mina böcker och andra saker som hör till författarskapet.

Har du hittat en personlig stil som utmärker dina böcker?

Bibliotekarierna brukar säga att jag har ett rakt, enkelt och rikt språk, och att mina böcker är ”cross-over”- böcker, eftersom alla åldrar läser dem. De säger också att jag har hittat min egen nisch, eftersom jag skriver böcker baserade på riktig historisk fakta, med riktiga historiska personer som en äventyrsbok. Dessutom avslutas varje bok med en faktadel.

Hur ser din skrivprocess ut?

När jag skriver går jag helt upp i berättelsen, jag är på plats, jag är personerna, jag ser allt framför mig. Jag försvinner bort i fantasin och arbetar långa dagar. Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker läser jag faktaböcker innan jag börjar skriva. Med hjälp av post-it-lappar bygger jag upp berättelsen. När jag läst allt material och har en gedigen hög med gula lappar skriver jag boken, medan jag betar av lapparna. När berättelsen är klar korrekturläser jag många gånger, innan jag slutligen skickar iväg manuset till flera korrekturläsare.

Hur arbetar du med dina manus?

För det mesta skriver jag mina böcker på dator. Ibland skriver jag även i skrivhäften, ofta när jag är ute och reser. Hela Kinesiska Draken skrev jag i skrivhäften när jag var i Finland en längre period och föreläste.

Jobbar du med något nytt manus nu? 

AnastasiaJust nu håller jag på med två böcker, Anastasias öde, som är 19:e historiska äventyrsboken och Skräckresan med Titanic, som är 2:a boken i min Theo- och Ramona äventyrsserie. Båda böckerna kommer ut i augusti/ september. Dessutom har jag precis släppt en deckare, Rädda min lillebror.

Vad är ditt motto i livet?

Mitt motto är att sprida glädje och ta tillvara varje stund av livet.