Personlig utveckling

Kulturdagboken

Kulturdagboken är den andra boken som produceras i Punctum saliens regi, ett inspirations- och kulturprojekt som startades år 2010. ”Vår rikaste tillgång när vi utforskar tillvarons skiftande nyanser i färg, form, ton, takt och klang är våra känslor”, skriver Elisabeth Jönsson. Genom att lyfta upp kulturens betydande roll sprider hon kärlek och livsglädje omkring. Jag upplever kulturdagboken som en kärleksförklaring till livet.

Vad betyder kultur? Kultur är en sammanfattning av allt som skapas av människor för att ge andliga upplevelser, t ex konst, musik och litteratur. Varje människa skapar och njuter av kultur på sitt egna, unika sätt. En del blir inspirerade och vill skriva ner sina intryck, andra nöjer sig med att betrakta och känna efter utan att behöva översätta tankar och känslor till ord. ”Genom att motivera dina synpunkter ger du djup åt dina tankar”, skriver Elisabeth Jönsson som har skapat och formgivit Kulturdagboken. Att reflektera över det som berör dig och beskriva det med ord leder till självinsikt. Det är ett sätt att lära känna dig själv, att förstå dina värderingar. 

Kulturdagboken är utformat på ett enkelt sätt för att hjälpa dig att få struktur och vägledning när du beskriver dina intryck. Den är spiralbunden, har 91 sidor och ett litet format; ganska behändigt att ta med dig i väskan eller i fickan. Den innehåller uppslag med huvudrubriker och underrubriker som hjälper dig att beskriva diverse kulturupplevelser som inspirerar dig. Det finns även utrymme för framtidsplanering: böcker att läsa, konst och musik att utforska, platser att besöka. I slutet av boken finns även tips om inspirerande böcker. Naturfotografierna i boken är gråtonade men kanske aningen för mörka om du vill skriva anteckna med blyerts. Ännu ljusare gråtoner hade varit att föredra. Det hade också varit roligt med bilder på konstverk, musikstycke eller någon dikt med tanke på titeln men jag förstår att naturbilder är det som skapar mest harmoni som backgrundsbild.

Kulturdagboken passar skrivande människor som gillar att anteckna på papper och alltid har en penna till hands. Goda idéer och spontana intryck är flyktiga så det gäller att anteckna ned dem ganska fort.

Idén med kulturdagboken känns originellt och inspirerande. Jag hoppas att den stimulerar folk att smaka mer på kultur i dess skiftande former, rikta oftare blicken inåt för att utforska sig själva och förstå att kulturen är väsentlig för människans utveckling, välmående och harmoni.

Kulturdagboken – mina personliga anteckningar finns att köpa på bl a Punctum saliens, Adlibris, Bokus och Cdon