BarnböckerFakta

Lätta fakta om bin, humlor och getingar

”Lätta fakta om bin, humlor och getingar” är en illustrerad faktabok, skriven av författaren James Maclaine, illustrerad av John Francis och Kimberley Scott. Den är översatt från engelskan av Bodil Svensson och utgiven på Berghs förlag. Boken har vackra illustrationer i form av bilder och teckningar som gör texten begriplig och underhållande. En illustrerad faktabok för nyfikna barn och vuxna med barnasinnet i behåll som vill lära känna dessa fantastiska insekter som har funnits på jorden sedan tidens början.

Enligt forskningen är biet lika gammalt som dinosaurierna d.v.s. 65 miljoner år. I boken ges grundläggande information om binas utseende och beteende. Parallellt med fakta om bina löper en del information om getingar och humlor samt skillnader mellan dessa arter. Bin och humlor har till exempel mer hår på kroppen än getingar. Håret hjälper dem att hålla värmen. Med antennerna känner de sig fram. Humlorna slår 200 gånger i sekunden för att hålla sig i luften.

Bina är mycket sociala och lever i stora samhällen tillsammans med hannar (drönare) och drottning som är mamma till alla bina. Alla kommunicerar med hjälp av dofter, signaler och kroppsspråk. Bina arbetar outtröttligt från morgon till kväll. De lever i ett organiserat samhälle där alla har specifika roller att passa: allt från att rensa boet, tvätta och mata drottningen, fläkta med vingarna om det blir för varmt, skydda hemmet från inkräktare.

Boken har vackra illustrationer i form av bilder och teckningar som gör texten begriplig och underhållande. Texten är skriven med stort typsnitt och även mindre läskunniga barn kan följa i den. På några sidor finns även lite kuriösa kring binas beteende. I slutet av boken finns mer fakta. Här förklaras ytterligare ord som nektar, pollen, drottning m.m.

Vad händer med bina på vintern? Hur vet bina var finns bästa födan? Hur pollineras blommorna? Och hur kommer honungen till? Denna bok ger svar på många frågor. Det är en lärorik och rolig bok att läsa om och om igen. Förvånansvärt nog finns inte många illustrerade böcker om bina på svenska vilket förklarar att man översatt denna bok från engelskan. Tack engelska författaren James Maclaine som räddar svenska barnen från okunnighet!