Konstnärsporträtt

Laura Popa – att måla är befriande

Laura Popa är poet, författare, konstnär, fotograf, förläggare, musiker, recensent, jurist, lärare m.m. Hon har många ambitioner och drömmar. ”För att förverkliga sina drömmar måste man våga ta risker, jobba hårt och följa sitt hjärta. Ingenting är omöjligt om man verkligen tror på det.”

Vad inspirerar dig i ditt måleri?
Jag inspireras av natur, konst, musik och drömmar. Vanligtvis bär jag på många idéer som befinner sig i olika faser. En del triggas igång av en händelse eller en bild, andra idéer sover i det undermedvetna

Hur blir idéer tavlor?
Jag är en väldigt visuellt lagd person och ser oftast bilder framför mig som på en filmduk. Det är svårt att förvandla dessa levande bilder till statiska bilder. Att gestalta en idé på målarduk är alltid utmanande. Men det går. Övning ger färdighet.

Varför målar du?
Jag målar för jag tycker att det är kul och för att jag mår bra av det. Att måla är befriande. Och terapeutiskt. Ofta när jag målar befinner jag mig i ett hypnotiskt tillstånd då allt annat omkring mig upphör att existera. Men att måla är tidskrävande och därmed en utmärkt lektion i tålamod. Och visst är det häftigt med många egna, fina tavlor i hemmet!

Är det lätt att måla?
Det är lätt när man kan det. Det beror på ambitionsnivån. Dra några färgstreck på papper kan alla göra. Men man ska inte tro att det alltid är lätt och skojigt att måla. Vill man ständigt lära sig något nytt och utmana sig själv som jag gör, då väljer man nya motiv och ämnen som är svårare att utföra rent tekniskt. Ibland känner jag mig mer frustrerad än glad när jag sitter framför duken. Jag gör hundratals misstag innan jag lär mig en viss teknik. Det kan vara allt från att blanda till rätt färgnyans till att måla människor, natur, djur, rörelser, ljus och skuggor. Men tillfredsställelsen är stor när jag lyckas skapa någonting som jag känner stolthet över.

Märker du dina framsteg när du ser på gamla målningar?
Jag har ägnat många år åt måleriet. Min stil förändras hela tiden och även teman jag väljer, färgvalet, uttrycken. Så visst ser jag stora framsteg när jag tittar på mina äldre tavlor. De nya målningarna utstrålar mer personlighet och originalitet. De är ljusare. Jag märker också större säkerhet i penseldragen. 

Hur jobbar du när du målar?
Vanligtvis målar jag i akryl på duk. Jag köper duk, spänner den på kilramar och målar på staffli. Jag målar bara i dagsljus vilket innebär att jag målar mindre på vintern än på sommaren. Ibland lyssnar jag på klassisk musik när jag målar men annars tycker jag att det är skönt med tystnad. Arbetspassen kan se olika ut, 1-6 timmar om gången, beroende på motiv och svårighetsgrad. En målning kan ta allt från några dagar till flera månader att färdigställa.

Vad utmärker en skicklig konstnär enligt dig?
För att bli en skicklig konstnär behöver man besitta en skarp observationsförmåga och ett mycket utvecklat sinne för detaljer. Jag beundrar konstnärer som inte är rädda att gå egna vägar och som förnyar sig hela tiden. Som inte är rädda för att misslyckas. Ju mer man ägnar sig åt sin konst och experimenterar desto skickligare man blir och desto större chans är att man hittar sin unika, personliga stil.

Finns det någon konstnär vars konst du beundrar särskilt?
Någon favoritkonstnär har jag inte. Däremot har jag alltid fascinerats av surrealism och konstnärer som uttrycker sig i den andan. Fantasifulla konstnärer vars konst befinner sig på gränsen mellan fantasi och verklighet eller som inspireras av drömvärlden med dess symboler och myter. Deras konst inspirerar mig.

ReverieVilken målning är du mest stolt över?
Jag är stolt över många målningar men målningarna ”Reverie: living in a dream” och ”En sång om körsbärsträdet” känns magiska för mig. De har vuxit fram under långa perioder och mognat långsamt. Jag kanske gillar dem för att de är så drömska och fantasifulla, precis som jag.

Vad är ditt motto i livet?
Följ ditt hjärta och dina drömmar och tro på dig själv.