Författarporträtt

Laura Popa i närbild

Laura Popa är författare och konstnär, bosatt i Göteborg sedan 2013. Hon skriver skönlitteratur för barn och vuxna. Att vara kreativ är för henne lika med att må bra. Hon skriver inte för att imponera på någon utan mest för sig själv, för att frigöra sig från känslor som bubblar inom henne och vill komma till uttryck. För henne är livet en skola där hon går för att lära sig att bli en medkännande och insiktsfull människa.

Vad inspirerar dig som författare? Hur föds alla dina bokidéer?
Att vandra i naturen och lyssna på klassisk musik. Bokidéerna föds när jag är ute och promenerar, när jag mediterar eller när jag sover. Mina nattdrömmar är en viktig inspirationskälla.

Varför skriver du?
Skrivandet är ett behov för mig, precis som att andas. När jag skriver frigör jag mig från smärtsamma minnen, från känslor som bubblar i mig. Men oftast roar mig att leka med språk och hitta på berättelser. Det roar mig att komma i kontakt med mitt inre barn som vill leka och hitta på allt möjligt. Att vara kreativ är viktigt för mig. När jag tröttnar på ord och språk, sitter jag och målar i många veckor. I tystnad föds nya idéer till både målningar och böcker.

Vilken bok av dem du har publicerat är du mest stolt över?
Min första barnbok är speciell för mig. Den är en symbol för mig; en symbol för att drömmar kan gå i uppfyllelse. Men jag är stolt över alla mina böcker. Jag skriver poesi, barnböcker och romaner och alla böcker är olika till utseende, innehåll och budskap. Jag lägger mycket tid och energi på mina berättelser; de blir som en del av mig. För mig är ord betydligt mer än bara ord; ord är energi och kärlek.

Vilka egenskaper anser du är viktiga för att lyckas som författare?
För att lyckas som författare krävs en stor portion tålamod och envishet men framförallt mod. Att inte ge upp när ingen annan tror på en. Att tro på sig själv och jobba målmedvetet tills man lyckas. Ingenting är omöjligt.

Hur jobbar du när du skriver?
Vanligtvis arbetar jag med idéer och scener till en berättelse i huvudet samtidigt som jag gör anteckningar. Denna process kan ta upp till ett halvt år när jag skriver en ny bok. När berättelsen börjar få struktur och innehåll, skriver jag den på papper. Jag skriver huller om buller utan att tänka på grammatik och textkvalitet. När manuset är klart låter jag det vila ett tag. Sedan börjar den ordentliga bearbetningen som tar många månader. Jag läser om och om igen manuset och gör justeringar; ibland hundra gånger tills jag känner mig nöjd med det.

För vem skriver du?
Jag skriver inte för att imponera på någon utan skriver i första hand för mig själv. Men när jag ger ut en bok tänker jag mycket på läsaren och på hur boken kommer att tolkas av andra. Kommer läsaren att förstå mina intentioner? Min förhoppning är att det jag skriver ska beröra människor, väcka känslor och inspirera dem.

Är det viktigt att läsa mycket för att bli en bra författare?
Det finns knappast något viktigare än att läsa mycket om man vill bli författare. Inte bara för inspirationens skull eller för att lära sig rent tekniskt att konstruera en berättelse men också för att utöka sitt ordförråd. Det är oftast när jag läser andra böcker som jag förstår vad jag gillar och ogillar i författarens sätt att hantera språk och innehåll. Om något tilltalar mig särskilt använder jag mig av det, t ex teknik, struktur, sätt att hantera miljöer, personbeskrivning.

Vad betyder glädje eller lycka för dig?
Det viktigaste för mig i livet är att välja utifrån mitt hjärta. Att ha tid att ägna mig åt det som intresserar mig och väcker min nyfikenhet. Mitt välbefinnande har hög prioritet. Det är bara när jag tillåter mig att ta risker och göra fel som jag lär mig att bli en mer empatisk och kärleksfull människa. Det är svårigheterna i livet som stärker mig. Med en inre styrka kan jag hantera upp- och nedgångar i livet och glädja mig åt det som är vackert och meningsfullt; för det mesta enkla saker i livet. Att skratta och njuta av livet är särskilt meningsfullt för mig.

Finns det någon författare som inspirerar dig särskilt?
Jag inspireras mycket av Dalai lama och andra stora tänkare, både som människor och som författare. En annan favorit är Søren Kierkegaard. Deras texter och budskap har förändrat mitt liv. Sedan finns det en del musiker som Schubert och Beethoven vars musik har hjälpt mig i svåra stunder och lyft upp mig. Musik är ett samtal från hjärta till hjärta.

Har du något budskap till dina läsare?
Lär dig uppskatta dig själv och glädja dig åt dina framgångar i livet. Var stolt över dig själv.

Vad är ditt motto i livet?
Livet är en skola där vi går för att lära oss att bli människor.