Natur

Marstrand, en idyllisk ö

Det finns fördelar med att bo i Göteborg. Till exempel att man kan ta sig till Marstrandsön, seglarstaden, på en timme. Det är en klar fördel när man har bott i några år i Göteborg och tröttnat på den dåliga luften och den aggressiva biltrafiken. Att komma till Marstrand känns som att hamna i en liten medeltidsstad i Italien. Här på ön bär jag på en känsla av frihet och lugn.
Det är alldeles tyst på ön mitt på dagen på en måndag men ganska livfullt längs kajen. Här bjuds det på mat, glass, frukt och andra läckerheter. Turistsäsongen har precis börjat. Längs bryggorna i hamnen ligger oändliga rader av båtar. På de små gränderna omkring promenerar jag i lugnt tempo och tittar på de vackra och eleganta husen med blomstrande trädgårdar. Det måste vara skönt att bo på Marstrand på somrarna.

Jag går förbi en gammal kyrka med kritvita ytterväggar, fortsätter uppåt på en kulle och kommer till Carlstens fästning, en tydlig attraktion för sommarturister. Här kan man gå på guidade visningar och höra om Marstrands historia. Från fästingen, 50 meter över havet, har jag en fantastisk utsikt över havet och ön med dess myriader seglarbåtar, färgglada hus och klippor. På en bänk sitter jag en lång stund och betraktar utsikten i sällskap av några gråtrutar som seglar omkring och leker med vindarna. Jag får en magisk känsla av närvaro från en svunnen tid.

En klar attraktion är Strandverket, en konsthall som bjuder på spännande utställningar i år: en omfattande utställning om Ingrid Bergmans liv, ”The Rise and Fall of Ingrid Bergman. And Rise”, och en till fotoutställning av Denise Grünstein, ”In Transit”. I entrébiljetten ingår en guidad visning kl 14:30 och jag passar på att höra mer om utställningarna och om konsthallen som från början var en försvarsanläggning. Det är fascinerande att gå runt och se bilder av Ingrid Bergmans olika livsperioder, titta på filmer, läsa på skyltar om svårigheter som hon fick kämpa med under livets gång. En beundransvärd kvinna och begåvad skådespelerska som följde sitt hjärta i alla lägen.

Vandrar man på den 5 km långa stigen runt ön, finns en hel del spännande platser att upptäcka. Det ska jag se till att göra denna sommar.