Konstnärsporträtt

Monica Aspberg under luppen

Monica Aspberg fängslas av den åländska skärgården, av klippor och vattnets skiftningar. Ibland målar hon av naturen, ibland människor och barn samt ögonblick ur deras vardag. Ingenting är för trivialt för henne. Monica Aspberg bor i Nacka, målar mest akvarell men även olja. Hon undervisar i akvarellmåleri sedan många år tillbaka och är aktuell med en utställning i Grünewaldvillan

Monica Aspberg, vad inspirerar dig som konstnär?

Jag blir inspirerad av natur och Ålands skärgård, av människor och barn, av resor i Afrika, på Kreta, i Provence. På sommaren i den åländska skärgården älskar jag att sitta ute och fånga olika stämningar. Jag målar ofta samma motiv i olika väder och även under olika årstider.

Hur jobbar du när du målar?

Jag skissar ofta när jag är på resa, speciellt när det gäller människor. Sedan målar jag när jag är tillbaka i ateljén eller på hotellrummet.

Hur började du måla?

Min mamma var konstnär. Jag fick låna penslar och färg av henne och började måla tidigt när jag var 5-6 år gammal. Tyckte att bild och teckning var bästa ämnen i skolan. På Gerlesborgskolan kom jag i kontakt med Arne Isacsson, Philip von Schantz och andra lärare som inspirerade mig mycket.

Vilken målning är du mest stolt över?

Grönsaksmarknaden i Banjul, målad i Gambia. Jag fascinerades av de vackra människorna, deras rörelser, de vackra dräkterna.

Tycker du att det är roligt att ställa ut?

Det är roligt men innebär mycket extra praktiskt arbete. Naturligtvis är det roligt att få bekräftelse och ett tillfälle att få träffa människor, konstnärsvänner, före detta elever som man kanske inte träffar så ofta annars.

Blir du fäst vid dina målningar eller har svårt att skiljas från dem?

Ja, vissa målningar som är förknippade med ett visst minne eller till exempel porträtt på barn och barnbarn, men då skriver jag ju bara privat på dem.

Anser du att måleriet har en helande kraft?

Det kan vara skönt att uttrycka i bild det som kan vara svårt att uttrycka i ord. I min undervisning är det inspirerande att utbyta åsikter om de olika kursdeltagarnas målningar. Vi har olika teman vid de olika sammankomsterna och har gemensam genomgång av målningarna. Målningarna kan t.ex. uttrycka känslor och vi försöker tolka vilken känsla som målaren vill uttrycka

Monica Aspberg är aktuell med en utställning i Grünewaldvillan i Saltsjöbaden. Vernissagen äger rum den 3 maj kl 12-16.