Natur

Pålsjö skog, ett smultronställe

Att hitta ett smultronställe i Helsingborg är lätt. I Visby njöt jag av dagliga promenader i Botaniska trädgården men i Göteborg där jag bodde år 2014-2016 fann jag inte någon särskild plats som tilltalade mitt hjärta. I Helsingborg bor jag nära Pålsjö skogen, en skog som jag blev förälskad i vid första ögonkastet. Under mina dagliga promenader bland bokar och ekar kom min diktsamling ”Kärlek är allt jag har” till. Träden, skogen och havet är ständigt närvarande i många dikter.

I Pålsjö skog promenerade jag nästan dagligen i ett nätverk av slingrande stigar längs bäckar och raviner i bok- och ekskogar flera hundra år gamla. Pålsjö bäcken ringlar genom området ner till dammen vid Pålsjö kvarn. Jag njöt av vårens vit- och gulsippor, lyssnade på fågelkonsert och beundrade ljusets skådespel genom lövverket.

Landborgspromenaden, en del av Skåneleden, går genom Pålsjö skog och bjuder på fantastiska utsiktsplatser på en brant höjd. I utkanten av parkområdet finns Pålsjö slott med anor från medeltiden.
Hela området har fått sitt namn av Pålsjö slott.

Vid Pålsjö slott promenerar jag ofta på en gömd allé, kantad av krokiga dvärg-bokar som bildar mest intrikata mönster. En dag blir jag överraskad av blommande näsduksträd, ett favoritträd som sällan finns att skåda förutom i botaniska trädgårdar.