Barnböcker

Pyttepojken Pelle i blåsväder

Pyttepojken Pelle i blåsväder: en saga för stora och små barn är utgiven på Glimmergummans förlag och är Birgitta Fernströms andra barnbok. Boken är illustrerad av Anna Maria Persson och rekommenderas från ca tre år. Berättelsen är enkel och har ett lyckligt slut. Den är livlig, innehåller många dialoger och fungerar utmärkt att läsa högt för barn. Bokens budskap är enkelt men viktigt: ta vara på det du har och var tacksam för dina vänner och glada stunder i livet. 

Pelle är en liten pojke, inte större än ett ekollon. Han bor på ett löv i en ek, i en stuga som han har byggt själv av barr och grässtrån. Myrarna Märta och Majsan, spindeln och duvan David är Pelles bästa vänner. Han lever ett lugnt och behagligt liv men en dag blir det ruskigt väder och Pelle råkar ut för en olycka. Han förlorar sitt vackra hus och glider nerför löven tillsammans med regndropparna dock utan att skada sig. Pelle känner sig ensam och olycklig och söker efter sina vänner, myrorna. Med hjälp av ledarmyran Laban lyckas Pelle hitta sina vänner. Av duvan David får Pelle mer hjälp än han förväntar sig.

Berättelsen är enkel och har ett lyckligt slut. Den är livlig, innehåller många dialoger och fungerar utmärkt att läsa högt för barn. Bokens budskap är enkelt men viktigt: ta vara på det du har och var tacksam för dina vänner och glada stunder i livet. 

Birgitta Fernström debuterade år 2010 som författare med Den Musikaliska Musen EBBA, en saga för små och stor barn.

Pyttepojken Pelle i blåsväder är en finurlig barnbok med fokus på vänskap, med härliga illustrationer. Den finns att köpa på bl a Glimmergummans förlag, Adlibris och Bokus.