FörfattarbesökSkrivkurser

Skrivkurser för eleverna i Brudbergsskolan

Under nästföljande två veckor, 8-19 september, kommer jag att hålla två skrivkurser för eleverna i Brudbergsskolan i Hisings Backa. Under första delen av kursen kommer vi att skriva berättelser och sagor. Andra delen av kursen ägnas åt dikter. 

Varifrån kommer idéer och inspiration till bra berättelser? Hur bygger man en bra berättelse och vad är en dikt för någonting? Hur börjar man en berättelse och hur väljer man rätt titel till en dikt? Med hjälp av vägledande samtal, bilder och lekfulla övningar ska jag stimulera barnens fantasi och uppmuntra deras kreativitet. Det allra viktigaste är att vi skrattar och vi har det roligt! Elevernas berättelser och dikter kommer senare att publiceras i tidningen Made in Backa.

Made in Backa är en litterär tidskrift av och för barn i åldrarna 10-13 år i stadsdelen Backa i Göteborg. Barnen skriver dikter, berättelser och artiklar och gör reportage under vägledning av en kulturpedagog och gästande journalister och författare. Made in Backa ska också ge barnen ökad kunskap om varandras kulturer och bättre förståelse för varandras olikheter, vilket på sikt leder till ökad integration, mindre fientlighet, mer trygghet, bättre självkänsla och självförtroende. Läs mer på Författarcentrum Väst


16 sept – uppdatering

Under fem lektioner har vi hunnit med en hel del skrivövningar: sagor, berättelser och dikter. Att barnen är väldigt fantasifulla förvånar mig inte. Men att de skulle lyckas skriva så intressanta berättelser och stämningsfulla dikter på bara fem lektioner kom som en stor överraskning. Även lärarinnan blev förvånad. .


Några av barnens dikter:

Sagoland

Jag minns inte någonting
när jag satt och tuggade
på ett grässtrå
En svärm av vita måsar
flög runt.

När jag kom hem
var brevlådan tom.
Jag blev förvånad.
Jag gick in i mitt rum.
Mitt rum hade blivit ett sagoland
med flera labyrinter.

Gråt i huset

Jag minns när det hördes skratt
över hela huset
men nu är det tyst
och gråt hörs.
Jag mår dåligt
så dåligt att jag gråter
tårar faller över kinden.
Det var jag
som fick skrattet att sluta
och gråten komma;
jag mår dåligt
jätte dåligt.


 

KlassrumJag är övertygad att barnen mår bra av att skriva och berätta om sina känslor. När vi lyssnar på dem och uppmuntrar deras drömmar bidrar vi till deras utveckling, deras självkänsla och självförtroende. De växer upp och blir glada, harmoniska och empatiska. Låt barnen skriva och berätta om sina innersta tankar, känslor och drömmar!