Konstnärsporträtt

Thomas Nilsson & Bachs Öra

Thomas Nilsson bor på Värmdö och målar främst i akvarell. Hans målningar är ofta sinnesintryck från vandringar på ön. Thomas inspireras av natur och musik. Hans favoritmålning Bachs Öra föddes ur ett tankeexperiment: att visualisera ljud med hjälp av färger.

Vad inspirerar dig som konstnär?

Det är lite olika vad som inspirerar mig till ett verk. Ibland har jag sett något otroligt vackert på en vandring och försöker måla intrycket när jag kommer hem. Ofta är det ljusets dans som gör motivet. Andra gånger kan jag fascineras av utmaningen att försöka visualisera en tanke eller en ingivelse på ett sådant sätt att andra får uppleva det genom min målning. 

Vilken målning är du mest stolt över? Vad betyder den för dig?

Den målning jag tycker bäst om av de jag faktiskt färdigställt kallar jag Bachs öra. Kanske gillar jag den för att den var väldigt klurig att göra då jag ville visualisera ljud på ett sätt så att andra skulle förstå att det som visades faktiskt var ljud. Jag kommer ihåg att mina tankar ofta gick till hinduismens idé om ljudet som skapade universum och till slut fastnade jag för att visualisera ljudet med en stiliserad magsäck och en kupad hand i bakgrunden. Jag tycker jag lyckades bra. Avvägningen mellan färger är väldigt harmonisk precis som ett verk av Bach. 

Ser du dig själv i den?

När jag målar lyssnar jag ofta på tidig musik av bland annat Bach så visst kan jag känna igen mig i målningen. Tittar man noga kan man nog se mina fingeravtryck i bakgrunden.

Hur föds dina målningar?

Jag målar ibland också ute i naturen och då är det själva platsens ro jag tycker bäst om. Bästa läget är en högt belägen mossbeklädd klippa. I dessa fall brukar jag känna en saknad när tavlan är klar och undra hur det kunde gå så snabbt men när jag sedan kommer i närheten av en klocka så märks att flera timmar har passerat.

Får du en flow-känsla när du målar?

För mig infinner sig Flow-känslan sig speciellt i inledningsskedet och i regel är det massor av icke-flow-arbete som ligger bakom just färdigställandet av en målning. Lite ställtid à ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson är det också.

Hur påverkar dina målningar ditt liv?

Mina målningar är för mig främst en inspirationsskälla. Vissa blir jag väldigt glad av att se.  Andra målningar har jag haft hjälp av när det gäller att bättre förstå världen.

Anser du att måleriet har en helande effekt?

Javisst har måleriet en helande effekt. Jag tror stenhårt på t.ex. musik och dansterapi så visst funkar det även med bildterapi. Utöva kultur och du blir klarare över din dolda vilja eller tankar! Jag märker själv att jag inte alltid vet vad jag vill och ibland blir jag förvånad över vad som visar sig på det vita pappret.  Sedan kan man ju bli generad över vad andra läser in i ens målningar och andra gånger kan man på motsatt vis förundras över att viss symbolik helt missas av publiken.

Finns det någon konstnär vars målningar du beundrar särskilt?

Jag är utbildad ingenjör så jag tycker mycket om Leonardo da Vincis verk. Det är den flödande fantasin hos honom som fascinerar mig. Han gjorde allt möjligt kreativt och hade väl inte gränser i sitt arbete. Förmodligen var allting barnlek för honom och varför inte?