Barnböcker

Trollkarlen från Oz – ett kärt barndomsminne

Trollkarlen från Oz av Frank Baum är en saga som jag gärna återkommer till med jämna mellanrum. Den upphör aldrig att fascinera och inspirera mig. Vilka härliga bilder, vilken fantasi och uppfinningsrikedom, vilken visdom! En händelserik berättelse fullspäckad med intressanta detaljer, otäcka faror, lustiga varelser, hjärtliga vänner och kärlek. Texten är ackompanjerad av detaljrika, fantasifulla illustrationer i impressionistisk stil med speciella ljuseffekter och ljusskiftningar som fångar och fascinerar; panorama bilder, bilder ur spännande vinklar, sagolika naturlandskapsbilder där samspelet mellan ljus och skuggor inger en känsla av rymd, av förtrollning och magi.

Trollkarlen från Oz är utgiven på B. Wahlströms bokförlag (2011), illustrerad av Robert Ingpen och översatt av Christina Westman. Den sträcker sig på 194 sidor och är indelad i 24 kapitel.

Dorothy, huvudpersonen i boken, blåses bort, tillsammans med huset hon bor i och hunden Toto, av en cyklon. Från Kansas flyger hon genom öknen och hamnar i landet Oz. Här känner hon ingen och trots att naturen är mycket vackrare än hemma i den gråa Kansas vill hon genast åka tillbaka till farbror Henry och tant Em som är hennes enda familjeband.

När huset landar på marken lyckas det döda häxan Östan, vilket är glädjande för folket i östra delen av Oz och för den goda häxan Nordan. Av häxan Östan ärver Dorothy de magiska silverskorna. Nordan råder henne att gå till Smaragdstaden och be den store trollkarlen Oz om hjälp att hitta hem.

På väg till Smaragdstaden träffar hon Fågelskrämman som vaktar över ett majsfält och Plåtmannen Stålman vars leder hade rostat och inte längre kunde röra sig. Hon träffar även ett fegt Lejon. Dessa nya vänner gör Dorothy sällskap och hjälper henne att övervinna farorna på vägen. Alla i sällskapet vill be Oz om hjälp. Plåtman vill ha ett riktigt hjärta, Fågeskrämman en riktig hjärna och det Fega Lejonet betydligt mer mod.

På väg till Smaragdstaden råkar sällskapet ut för många farligheter. De går vilse, försover sig bland de förtrollande vallmoblommorna och måste bekämpa onda varelser. När de äntligen kommer fram till Smaragdstaden och träffar Oz, visar det sig att trollkarlen inte kan hjälpa dem innan de hade dödat häxan Västan. Det blir en ny resa och ännu mer äventyr för Dorothy och hennes vänner. Till slut lyckas de övervinna även detta besvärliga uppdrag. Men Oz visar sig vara en vanlig människa utan några magiska krafter. Med hjälp av fantasi lyckas han ändå ge Fågelskrämman en hjärna, Plåtman ett hjärta och mer mod till det fega Lejonet men Dorothy kan han inte hjälpa. Luftballongen som han bygger blåser upp från marken när Dorothy letar efter Toto och åker iväg utan henne.

Efter ytterligare några äventyr och en lång resa till den goda häxan Glinda lyckas Dorothy ta sig hem. Det är de magiska silverskorna som bär henne över öknen och hjälper henne att återförena sig med sin familj.


Frank Baum var född 15 maj 1856 i New York och var ett sjukligt barn. Han älskade att läsa gamla sagor och så småningom började han hitta på nya och egna varianter. ”Trollkarlen från Oz” (The Wonderful Wizard of Oz) blev en omedelbar framgång när det gavs ut år 1900. Sedan dess har berättelsen förtrollat och roat många generationer barn världen över.

”Trollkarlen från Oz” finns både som bok och ljudbok. Som bok i ett flertal versioner. Denna version med illustrationer av Robert Ingpen finns att köpa på bl a Adlibris, Cdon och Bokus.