Barnböcker

Truls och Trilla i Skattkistelandet

Truls och Trilla i Skattkistelandet är en barnbok skriven av författaren Helena Trotzenfeldtillustrerad av konstnären Pia Maisey-Sjöberg. Sagan är fantasifull och innehåller många roliga scener och fina miljöbeskrivningar. Illustrationerna är färgstarka och uttrycksfulla. Berättelsen är ganska klurig och sätter igång barnets fantasi. Boken passar för barn från 3 år och uppåt.

Truls och Trilla är två trollebarn. När de är ute och leker ser de prinsessan Gyllenfot som bor i slottet Silvermorgon. Prinsessan sitter vid en liten damm och fiskar. Hon lyckas fånga en talande fisk som lovar att uppfylla hennes önskan om hon släpper den tillbaka i dammen. Prinsessan önskar sig vänner för hon känner sig ensam på slottet. Fisken får syn på två trollebarn som gömmer sig bakom en grind och lovar henne nya vänner. Bara hon vänder sig om.

Truls och Trilla blir nyfikna på prinsessan och följer med henne till slottet. På slottet får de syn på en skattkista som sitter fast i golvet. Ingen kan någonsin röra på den. Genom att lösa en gåta som nyckelälvan läser upp, lyckas trollebarnen och prinsessan öppna upp kistan och ta sig ner till Skattkistelandet. Det är på drakens Humbel Malonells rygg som alla flyger ner till slottet Exuperia.

I snötornet sitter en liten prins alldeles ensam. Prinsen Antares är förtrollad av häxorna och dömd att få vattenkoppor så fort han försöker rymma. Snart hör vi att många i sagovärlden är inblandade i komplotten: trollemor till Truls och Trilla, trollar från Skattkistelandet, prinsessans föräldrar och många andra.

Sagan innehåller elva kapitel och varje kapitel är en viktig del av sagan. Den är en klassisk saga där hjältar och hjältinnor kämpar tillsammans för att ställa saker i rätt ordning och skipa rättvisa. De goda krafterna vinner och de onda krafterna blir straffade.

Sagan är fantasifull och innehåller många roliga scener och fina miljöbeskrivningar. Illustrationerna är färgstarka och uttrycksfulla. Berättelsen är ganska klurig och sätter igång barnets fantasi. Tonen i sagan är skämtsam och underhållande. Ibland avbryts berättelsen och författaren förklarar det ena och det andra för lyssnaren. På det sättet känner sig lyssnaren delaktig. Boken passar för barn från 3 år och uppåt.