Romaner

Vid fyrtio börjar livet

Vid fyrtio börjar livet är Stefan Åbergs debutroman som kom ut på Andra rum förlag år 2013. Det är en roman om mänskliga relationer, om svek och ensamhet, om den ständiga jakten efter den ”sanna” kärleken. Vid fyrtio börjar livet är en realistisk berättelse som är ganska skickligt berättad även om den har sina svagheter. Åberg beskriver människor och relationer med kärlek, respekt och värme. Läsaren kan lätt identifiera sig med Pontus och Erika i deras längtan efter kärlek och närhet.

Romanens huvudperson är Pontus Lindstam, en trebarnspappa och frånskild man på snart 40 år som jobbar med dataprogram. Berättelsen utspelar sig i Malmö med omnejd och året är 1997. Efter en smärtsam separation och depressiv period bestämmer sig Pontus för att prova lyckan och söka kärleken genom att svara på kontaktannonser som publiceras i den lokala tidningen. Det leder till en del brevväxling, dejter och slutligen till mötet med Sheryl, en varm och kärleksfull kvinna som Pontus blir förtjust i och som han inleder ett förhållande med.

Parallellt med Pontus äventyrliga liv löper Erikas berättelse. Hon bor i samma hus som Pontus och de två möts ibland i tvättstugan eller trappuppgången. Erika är också ensamstående fast utan barn. Hon är sjuksköterska till yrke, med stort intresse för opera och körsång, också hon på jakt efter kärlek.

Handlingen reduceras i stort till Pontus och Erikas vardagliga sysslor och bekymmer: jobb, umgänge med barn och vänner, restaurang- och pubbesök, Tv-tittande, brevväxling, dejtande. Ensamheten känns ibland överväldigande och det som upptar deras tankar är ofta existentiella frågor om livet och det förflutna. Både Pontus och Erika framstår som sympatiska människor och det är deras vardaglighet som skapar gemenskap med läsaren.

Romanen är skriven i tredje person. Det är den allvetande berättaren som observerar, analyserar, beskriver och kommenterar tankegångar, känslostämningar och yttre händelser. Men texten har också ett inifrån perspektiv, både Pontus och Erika kommer till tals med egna ord och genom direkta repliker.

Berättelsen är ganska fattig på överraskningar och vändpunkter. Men texten är enkel och tydlig, berättelsen sammanhängande, tankegången är lätt att följa och alla personer känns trovärdiga. Texten är också omväxlande. Den skiftar mellan längre och kortare meningar, mellan att vara subjektiv och objektiv. Språkstilen är informell, vardaglig och slangbetonad. Språket tyngs dock ner allt för ofta av för många detaljer, onödiga beskrivningar och triviala upplysningar. 

Vid fyrtio börjar livet är en realistisk berättelse som är ganska skickligt berättad även om den har sina svagheter. Stefan Åberg är bra på att beskriva miljöer som hans huvudpersoner vistas i. Han beskriver människor och relationer med kärlek, respekt och värme. Ibland överraskar han med skarpa formuleringar och känslosamma passager som briljerar på gestaltning av våra innersta rädslor. Läsaren kan lätt identifiera sig med Pontus och Erika i deras längtan efter kärlek och närhet.

Vid fyrtio börjar livet finns att köpa på bl a Adlibris, Bokus och Cdon.