Romaner

Blomsterspråket

Blomsterspråket är Vanessa Diffenbaughs debutroman som kom ut i svensk översättning på Bazar förlag (2012). Romanens originaltitel är The language of flowers. En fantastisk och fängslande berättelse skriven på ett vackert och poetiskt språk om kärlekens förmåga att förändra ett människoöde. En roman som griper tag i en, engagerar och fascinerar en; omöjlig att släppa ur händerna. Det är en konst att skriva en gripande berättelse om människor och kärlek.

Victoria Jones som är huvudpersonen i romanen blir övergiven av sina föräldrar som litet barn. Hela barndomen pendlar hon mellan fruktan och förtvivlan när hon är tvungen att bo hos diverse hopplösa fosterfamiljer. Hon lyckas inte finna en enda kärleksfull familj. Ständigt sårad och förödmjukad av vuxna, växer hon upp i tron att hat och ilska är de mest normala känslorna ett barn kan hysa gentemot sin omgivning. Tills hon träffar Elisabeth, kvinnan som lär henne blommornas språk och som lyckas vinna hennes hjärta. Men även Elisabeth har sina brister och ett traumatiskt familjeförhållande att hantera och deras förhållande sätts på prov.

När Victoria blir 18 år blir hon fri att göra vad hon vill med sitt liv och det firar hon genom att sova i parkerna och bygga sin egen trädgård i det fria. När hungern gör sig påmind lyckas hon hitta ett jobb i en blomsterbutik. Genom att göra blomsterarrangemang och hjälpa till med blomsterhandeln någon gång i veckan lyckas hon skrapa ihop pengar till ett rum, mat och det mest nödvändiga. På blomstertorget träffar hon Grant, mannen som pratar samma blomsterspråk som hon. Mellan de börjar växa en vänskap som består i början av korta budskap: blommor.

Romanen svänger hit och dit, en intrig avlöser en annan. Berättelsen blir aldrig det man förväntar sig. Människor kan lära sig älska på nytt men inte innan deläker sina sår och lyckas försona sig med sitt förflutna. Så är det också fallet med Victoria, Elisabeth, Grant och alla andra som kommer i Victorias liv. ”Alla kan växa och bli något vackert”, står det på bokens omslag. Men inte utan hjälp, inte utan människokärlek.

Språket i romanen är nyanserat och fängslande och inte för ett ögonblick känns en dialog meningslös eller en beskrivning irrelevant. Författarinnan lyckas i sin debutroman att fånga ett brett spektrum av människokänslor och det gör hon med fingertoppskänsla och med en finess som intygar att hon är en fantastisk människokännare. Alla historier vävs ihop till en oförutsägbar berättelse som växer sig allt starkare och blir mer och mer fullkomlig för att sedan avslutas i en optimistisk ton. Det är en konst att skriva en gripande berättelse om människor och kärlek.