Ungdomsböcker

HAVSTÅRAR

Trilogi: De samhöriga

Författare & form: Laura Popa

Förlag: Adagio förlag

ISBN: 978-91-981601-6-1

Kategori: ungdomsroman

Genre: spänning, rysare

Ålder: 12-16 

Format: 14×20 cm, inbunden

Antal sidor: 150 

Pris: 149 kr

Utgiven: 12 feb 2018

PROVLÄS

OMSLAG

Beskrivning

Elina vaknar mitt i natten. Någon spelar piano. Det är samma melodi som hon hörde när hon simmade i havet. Sedan hör hon skriket. Och ett brakande ljud. Egendomliga punkter och linjer av ljus flimrar i mörkret. Ljusbokstäver svävar i luften och formar sig till ord. Obegripliga ord. Elina känner sig iakttagen. De intensivt blåa ögonen. Det är kvinnan som dansar på stranden och sjunger. Elina har sett henne förut. I en dröm. Eller var det verkligt? Kvinnan ropar på hjälp och Elina vet precis vad hon måste göra: hämta hjärtat av rosenkvarts som ligger på havets botten. Det är bara det som kan rädda pappa och Filip, killen som hon älskar mer än livet.

DE SAMHÖRIGA - En trilogi om Filip och Elina, två själsfränder som älskat varandra i ett tidigare liv och färdats genom tid och rum för att träffas igen.

 

Barnböcker

VIKTORIANÄCKROSEN

Författare: Laura Popa

Omslag, illustr & form: Laura Popa

ISBN: 978-91-981601-2-3

Kategori: kapitelbok, 9-14 år

Format:15×20 cm, inbunden, 108 sidor

Pris: 149 kr

Utgiven: 2015 

PROVLÄS

Omslag

ETT MAGISKT ÄVENTYR I PALMHUSET I GÖTEBORG

En natt i september föds Viktoria ur jättenäckrosen i Palmhuset. Första natten är hon liten som ett frö men växer snabbt till en tioårig flicka. Tillsammans med sina vänner Lisa, Anton och Sebastian ger hon sig ut på äventyr. Barnen reser med luftballong över städer och länder och över hela jordklotet. Under färden ser de dansande flamingor, trumpetande elefanter, sjungande delfiner och lekfulla kolibrier. En del djur och fåglar är fria och lyckliga medan andra lever ett plågsamt liv i fångenskap. Barnen bestämmer sig för att göra allt de kan för att sätta stopp för lidandet. Med hjälp av färg-, ljud- och doftkoder och en magisk bok väver de ihop en plan att sätta djuren fria.

RECENSIONER

EN BRA OCH TÄNKVÄRD BOK FÖR BARN - "Laura Popa är en svensk författare och konstnär. Hon skriver för barn och har dessutom gett ut en roman för vuxna. Den besjälade naturen är det återkommande temat, så även i denna bok. Fyra annorlunda barn vaknar i Palmhuset i Göteborg. De åker på en färd i en luftballong och pratar med de fyra vindarna. Med kikare ser de hur människor som fångat djur för människans väl, lider. För att hjälpa dessa djur följer de en väg där de möter olika sorters människor som hjälper dem. Svaret får de av en trollkarl som har en allvetande bok i en grotta. De behöver tre koder och magi. Barnen finner koderna och kan skapa Terra Nova; Den nya jorden.

I en vacker berättelse som är enkel att förstå, leker Popa med ord och symboler. Hon använder många detaljerade, härliga beskrivningar och låter fantasin flöda. Berättelsen är suggestiv och bär på inspiration från gammal sagotradition till nyandlighet och får läsaren att tänka och börja fantisera. Budskapet är att öppna ögonen och var rädd om det som har en själ. Hon har själv illustrerat boken med fotografier och teckningar. Sångtexter förkommer i berättelsen, liknande små dikter. Viktorianäckrosen är en bra och tänkvärd bok för barn." – Anna-Karin Närkling, BTJ-häftet

Olof Lidh från tidningen Kvibergs-staden (Göteborg) har gjort ett reportage om Laura Popa och "Viktorianäckrosen".

.

.

Paradisfåglarna

Författare: Laura Popa

Formgivare: Laura Popa

Förlag: Adagio förlag

ISBN: 978-91-981601-1-6

Kategori: kapitelbok, fantasy

Ålder: 9-14 år

Format: 14 x 20 cm, inbunden, 84 sidor

Pris: 149 kr

Utgiven2014

 PROVLÄS

OMSLAGSBILD

ETT FÖRTROLLANDE ÄVENTYR I BOTANISKA TRÄDGÅRDEN I VISBY 

Elvira bor i ett gammalt stenhus i Visby tillsammans med sina föräldrar och lillebror Simon. Deras närmaste granne är botaniska trädgården. Den bjuder på ljuvliga dofter, blomsterprakt och fågelsång. En dag får Elvira en ovanlig present av tant Mia: en musikask som trollar fram dansande fjärilar, blockflöjtsspelande älvor och fåglar med fyrverkerivingar. På kvällen när Elvira håller på att somna, öppnar sig musikasken och skimrande gestalter hoppar ut, dansande i virvlar genom rummet. De gamla platanerna utanför fönstret viskar hennes namn och sjunger om trädgårdens hemlighet. Elvira ger sig ut på äventyr i natten för att söka den stora hemligheten. En hemlighet som kan förändra världen. 

RECENSIONER

"Den här boken innehåller en mycket fantasifull berättelse om tioåriga Elvira som bor med sina föräldrar och sin lillebror i ett gammalt stenhus i Visby. Deras närmaste granne är botaniska trädgården, eller "Botan" som den kallas i Visby, vilken Elvira är mycket intresserad av eftersom den ger henne förtrollande upplevelser. Elvira har fått en ovanlig present som är en musikask där olika skimrande gestalter visar sig och här möter hon paradisfåglarna som kan förvandlas till människor eller djur. De berättar om trädgårdens hemlighet som kan förändra världen. Elvira ger sig ut en natt på äventyr för att söka hemligheten. Det tydliga budskapet är att endast kärlek, som finns i allt och alla, kan förändra världen och att rädslor förstör människans lycka. Det fantasifulla berättandet varvas med en del lärorika verklighetsfakta om exempelvis botanikern Linné, om botaniska trädgården och om staden Visby. Texten är indelad i kortare kapitel och är skriven på ett välformulerat och målande språk. Svårare ord förklaras lämpligt i berättelsen. För egenläsning krävs god läsförmåga och innehållet passar bäst för lite äldre barn. Några få svartvita teckningar ger viss ordförklaring. Paradisfåglarna är författarinnan Laura Popas hyllning till en besjälad natur.” – Elisabeth Hasling, ur BTJ häfte


"Paradisfåglarna" är titeln på en ny barnbok där handlingen är förlagd till Gotland. Den handlar om en liten flicka och hennes förtrollande äventyr i en besjälad natur. Hon heter Elvira, är tio år och bor med sin familj i Visby, med Botaniska trädgården som närmsta granne. Det har också författaren Laura Popa gjort. Hon född 1975, växte upp i Rumänien, flyttade till Sverige år 2000 och bor nu i Göteborg. Man kan ana att hon hämtade skaparandan till "Paradisfåglarna" under sin tid i Visby mellan åren 2013 och 2014. Här, i gränslandet mellan magi och verklighet, har DBW:s Botaniska trädgård satt hennes författande fantasi i rörelse. Inspirerat har hon skrivit kapitelboken "Paradisfåglarna" som bör kunna intressera unga läsare mellan 9 och 14 år. Laura Popa är också konstnär och hon har illustrerat "Paradisfåglarna" med bilder i samklang med texten.

Berättelsen kretsar trädgårdens växter, men handlingen är fri i förhållande till jordisk tid och rum. Det handlar om kärlek och sökandet efter en hemlighet som kan förändra världen. Som självklara inslag i den poetiska handlingen finns talande djur, sjungande träd och skulpturer som levandegörs. Laura Popa är utbildad grundskolelärare, människorättsjurist och förlagschef för Adagio som ger ut böcker för att inspirera och sprida livsglädje till barn och vuxna. 2012 debuterade hon med diktsamlingen "Som en meditativ chaconne" och är nu verksam som skönlitterär författare och konstnär på heltid. – Inger Hammar, Gotlands Allehanda

Berättelser om den musikaliska naturen

Författare: Laura Popa

Förlag: Adagio förlag

Formgivning: Laura Popa

ISBN: 978-91-980455-1-2 

Kategori: illustrerad barnbok

Ålder: 6-9 år

Format: 19 x 22 cm, inbunden, 48 sidor

Utgivning: 2013

Provläs

Omslagbild

EN BARNBOK OM MUSIK OCH DEN BESJÄLADE NATUREN

Jorden, vår vackra, blåa planet är en fantastisk plats att vistas på. På Jorden är naturen magisk. Den bjuder på äventyr och överraskningar. Solrosorna spelar violin, fåglarna har en egen sångfestival, träden klär sig i musikinstrument. På nätterna trollar träden fram ballonger som slukar jobbiga tankar. Missa inte vårens stora konsert för äppelträden och tårpilarnas hemlighet! På Jorden går många drömmar i uppfyllelse. Tänk på det du önskar dig allra mest innan du somnar. En dag kommer din dröm att bli verklighet.

En annorlunda pianoafton på Waldemarsudde

Författare: Laura Popa

Förlag: Adagio förlag

Formgivning: Laura Popa

ISBN: 978-91-980455-5-0 

Kategori: illustrerad barnbok

Ålder: 6-12 år

Format: 19 x 24 cm, inbunden

Antal sidor: 40 

Pris: 149 kr

Utgiven: 2013

SMAKPROV / OMSLAGSBILD

EN LOVSÅNG TILL WALDEMARSUDDE

Det var en gång en prins som älskade att måla. Så börjar den fantasifulla berättelsen om en magisk natt på Waldemarsudde. Natten till den första augusti är en speciell natt då naturens krafter sätter igång och skapar underverk. Naturen blåser liv i skulpturer från slottsparken och målningar på slottet. År efter år firas prins Eugens födelsedag på slottet utan att någon upptäckt det. Det är naturens hemlighet. Bara Frank, brevbäraren, lyckas få reda på det som händer på Waldemarsudde. Följ med på en spännande resa i naturens och musikens besjälade sällskap.


RECENSIONER

" En magisk fest på Djurgården - Skulpturerna i parken på Waldemarsudde på Djurgården blir plötsligt levande och samlas glada och förväntansfulla till en magisk fest inne på slottet där prins Eugen, August Strindberg och en del andra kulturpersonligheter firar prinsens födelsedag. En saga eller kanske en dröm – men så berättar Laura Popa i sin barnbok ”En annorlunda Pianoafton på Waldemarsudde” på Adagio förlag. Laura, som är författare, konstnär och förläggare på Adagio förlag i Visby, kommer ursprungligen från Rumänien, och prins Eugens Waldemarsudde blev hon tidigt förälskad i när hon flyttat till Sverige. Efter ett besök där drömde hon att hon fick ett brev från prins Eugen och hon beslöt att så småningom skriva den här boken. Det är en skön liten berättelse som säkert kan sätta fantasin i rörelse hos den unga publik, barn från sex till tolv år, som den är skriven för. Det är också en vacker bok, illustrerad med Laura Popas egna målningar."  – Ola Sollerman, Gotlands Tidningar


"En annorlunda pianoafton på Waldemarsudde är en nyskriven bild- och kapitelbok som på ett vackert och mycket fantasifullt sätt berättar om vad som händer på prins Eugens slott på Waldemarsudde varje år natten till den första augusti, prinsens födelsedag. Naturens magiska krafter skapar liv i slottsparkens skulpturer och i målningar på slottet. Dessa firar denna natt med stor fest tillsammans med prinsen och hans vänner författaren August Strindberg, pianisten Wilhelm Stenhammar och violinisten Tor Aulin med sång, musik och poesi.

Detta är en hemlighet som den unge Frank, brevbäraren, lyckas få reda på när han upptäcker ett brev med en inbjudan från prins Eugen till skulpturen Beatrice. Frank begrundar sin magiska upplevelse och funderar över om någon skulle tro honom om han berättade om en annorlunda pianoafton på Waldermarsudde. Berättelsen är rikt illustrerad med passande färgstarka teckningar. Författarinnan Laura Popa som ursprungligen är rumänska har i denna bok lyckats sammanväva konst- och musikhistoria med nutiden på ett välgjort och intressant sätt. ” ur BTJ-häfte, Elisabeth Hasling

Stories about musical nature

Text, bild & translation: Laura Popa

ISBN: 978-91-981601-0-9

Category: illustrated children book

Age: 6-12 years

Publishing year: 2014, Adagio förlag

Format: 15 x 21 cm, soft cover

Pages: 44 

Price: 129 kr 

 PROVLÄS / COVER

STORIES ABOUT MUSICAL NATURE

The Earth, our beautiful blue planet is a great place to live on. The nature is magical on Earth. It invites you to adventure and surprises. Sunflowers play the violin, birds have their own song festival, and trees dress up wearing musical instruments. At night the trees conjure up balloons that devour pesky thoughts. Do not miss the spring concert for the apple trees and stay to learn the secret of the weeping willows. Many dreams come true on Earth. Think what you wish the most before falling asleep. One day your dream will come true.

Musikböcker

Viktorianäckrosens sånger

Musik, text & arr: Laura Popa

Bild & form: Laura Popa

ISBN: 978-91-981601-3-0

Kategori: sångbok för barn & vuxna

Format: 21 × 28 cm, häftat, 28 sidor

Utgiven: 2015, Adagio förlag

Pris: 69 kr

OMSLAG

Viktorianäckrosens sånger är ett komplement till barnromanen "Viktorianäckrosen", utgiven på Adagio förlag. Boken innehåller 12 sånger, samtliga presenterade med melodistämmor, texter och ackord. Sångerna vänder sig till barn i alla åldrar. De är arrangerade för piano i enkla tonarter.

Romaner

REKVIEM FÖR EN ROMANTIKER

Författare: Laura Popa

Förlag: Adagio förlag

Formgivare: Laura Popa

ISBN: 978-91-980455-8-1

Kategori: roman, häftad, 13 x 20 cm

Antal sidor: 160

Pris: 129 kr

Utgiven: 2014

SMAKPROV / OMSLAGSBILD

 

Livet som en vandringsresa

Bianca drömmer om att bli musiker. Hon växer upp i ett kommunistiskt fattigt Rumänien tillsammans med sin mor och syster. Av barndomsåren minns hon gitarren hon fick i födelsedagspresent av sin faster och sommarvistelserna på landet hos farföräldrarna. Hemma är det ständigt gräl med modern och systern. I skolan är lärarna stränga och ibland despotiska. Läxorna dikteras och måste läras utantill. När hon inte drömmer om att bli musiker, längtar Bianca sig bort. Till en annan familj som älskar och stödjer henne. Till andra städer och länder. Till ett meningsfullt liv. Men vad är ett meningsfullt liv? Vad betyder lycka och kärlek? Biancas liv är en vandringsresa. Den handlar om frigörelse från det förflutna. En inre resa som präglas av sökande efter identitet och meningsfullhet.