Natur

Det var en gång en skog

Efter framgångarna med Pingvinresan och Flickan och räven bjuder Luc Jacquet in till ännu en hisnande vacker naturupplevelse. I dokumentärfilmen Det var en gång en skog följer han botanikprofessorn Francis Hallé som tillbringat hela sitt liv i regnskogen. Det är en poetisk och filosofisk film som inbjuder till självreflektion, en dokumentärfilm som berör och väcker starka känslor. Vare sig man vill eller inte vill, bli man lite kär i dessa mästerliga dansare som är bäst i världen på att hålla balansen och föra meningsfulla dialoger med hjälp av sina dofter.

Träd förkroppsligar tiden. Hur kan vi då tillåta att tusenåriga trädkroppar skövlas på minuter? undrar Hallé. Att förstöra den miljön som ger oss liv är bortom all begriplighet. Även om filmen riktar kritik mot avverkningsmanin och den börjar i en sorgsen ton och uttrycker maktlöshet inför människans grymhet och girighet är den på inget sätt moraliserande. Filmen fokuserar på dyrkan av skogens skönhet och enorma livskraft. Med djup respekt och beundran pratar Hallén pratar om urskogen och de tusenåriga träden.

Jorden kan konsten att hålla balansen, berättar Hallén. Träden pratar inte med ord som människor men de är de mästare på att kommunicera med varandra och sin omgivning med hjälp av dofter. Med hjälp av förförande dofter och utsökta frukter drar de till sig insekter, fåglar och djur som blir deras medhjälpare. Dofterna stiger upp mot himlen när det är torrt i luften och förför molnen i tillbedjan efter regn.Det finns träd som korsat oceaner i kampen på överlevnad.

Med hjälp av hänförande bildsekvenser och sinnrika animationer inspirerade av Hallés teckningar följer vi trädens uppväxt i samspel med alla mikroorganismer. Man får krypa in under barken på träden i regnskogen och följa trädens utveckling över tusen år.  Jag imponeras över den listiga leken mellan passionsblomman och praktfjärilen som resulterat i en stor artvariation, överväldigas av de väldiga lianerna som lindar sig runt ett värdträd och utplånar den helt och hållet. Animationer om fotosyntesen som utgår från Hallés detaljrika tecknade växter är ett spännande sätt att förklara biologiska processer.

Bilderna är visuellt överväldigande. De bjuder på hisnande kameraåkningar utmed de jättelika trädstammarna på moabiträden där Hallé sitter med skissblock och penna i handen men även på bildsekvenser av fladdermöss och kolibri filmade i slow motion. Dessa imponerande filmsekvenser förstärks av magnifik instrumentalmusik.

Det var en gång en skog är en poetisk och filosofisk film som inbjuder till självreflektion, en kärleksförklaring till regnskogen som är Hallés passion. Det är en dokumentärfilm som berör och väcker starka känslor. Och vare sig man vill eller inte vill, bli man lite kär i dessa mästerliga dansare som är bäst i världen på att hålla balansen och föra meningsfulla dialoger med hjälp av sina dofter.