BarnböckerMusik

Drillar och draköron

Drillar och draköron är en barnbilderbok skriven av Lennart Hellsing och illustrerad av Ane Gustavsson. En fantasifull berättelse på rim om musikinstrumenten. Texten avslöjar ett universum av under som förtrollar såväl barnen som vuxna. Verserna är roliga och fantasifulla, fulla av kärlek till musiken. Illustrationerna är obeskrivligt vackra och lyriska. De fantasifulla musikscenerna är roliga och finurliga. Bilderna är ett universum av musikalisk magi där illustratörens fantasifulla och poetiska nyanser kompletterar de skrivna verserna. Det är bilder skapade av en musiker med förkärlek för detaljer och en stor portion barnasinne kvar.  

Det finns många instrument i en symfoniorkester: stråkinstrument, blåsinstrument, tangentinstrument, slaginstrument. Alla med sin unika klang och uttrycksmöjligheter. I denna bilderbok berättar Lennart Hellsing om en magisk värld där små och stora instrumenten medverkar och skapar musikmagi tillsammans. Fiolspelet får stenarna att dansa, altfiolen viskar melankoliskt medan höstlöven faller över promenaden. För lite mat och potatis spelar musikerna cello på restaurangen. Basljudet för tankarna till en brummande björn. Flöjten och klarinetten får naturen att vakna och fira livet. Hornet och trumpeten annonserar viktiga evenemang. Havets dån liknar trombonljudet. Den sköna musiken kan tämja havet och vinna över stormen. Fagotten inspirerar till dans och pukorna lockar fram en drake från sagornas värld. Även under vattnet spelas förtrollande musik av en sjöjungfru som är mästare på harpackord  Och vad vore orkestern utan dirigenten som ger tecken och slår takten?

”Drillar och draköron” är en fantasifull berättelse på rim om musikinstrumenten. Instrumenten spelas av pingviner och andra små och stora djur och fåglar. Texten avslöjar ett universum av under som förtrollar såväl barnen som vuxna. Verserna är roliga och fantasifulla, fyllda av kärlek till musiken. Illustrationerna är obeskrivligt vackra och lyriska. De fantasifulla musikscenerna är roliga och finurliga. Bilderna är ett universum av musikalisk magi där illustratörens fantasifulla och poetiska nyanser kompletterar de skrivna verserna. Det är bilder skapade av en musiker med förkärlek för detaljer och en stor portion barnasinne kvar. 

Till boken medföljer en cd-skiva där Göteborgs symfoniorkester medverkar med musik ur symfoniska mästerverk, allt från barock till sen romantik.