Hälsa

EARTHLINGS

”Vi måste lära oss medkänsla, vi måste lära oss att titta i djurens ögon och känna att deras liv har värde för att de lever.” Earthlings är en kraftfull och informativ dokumentär om människors oförlåtliga användning och hantering av djur. Den avslöjar den enorma lidanden djuren utsätts för runtom i världen. Filmen är regisserad av Shaun Monson, Joaquin Phoenix står för berättarrösten och Moby för musiken. Fantastiska bilder och detaljer gör denna film unik. Materialet presenteras med fingertoppskänsla; inte med kritik utan med stor empati och gränslös kärlek.

Det är välkänt att fiskar, fåglar och djur visar smärtbeteende på samma sätt som människor. Djur känner rädsla, ensamhet och smärta precis som människor. Eftersom vi alla lever på Jorden är vi alla att betraktas som jordbor. Alla jordbor har samma önskan om mat och vatten, skydd och gemenskap, frihet att röra sig och undvikande av smärta. Det omfattar var och en av oss: djur, fåglar och människor. De mänskliga jordbor tenderar dock att dominera Jorden behandlande andra levande varelser som objekt.

Mark Twain har sagt att ”av alla varelser någonsin skapade är människan den mest avskyvärda. Han är den enda varelse som tillfogar smärta som nöje, medveten om smärtan.” Människor med makt har genom alla tider utnyttjat dem utan. ”I deras beteende gentemot djur är alla människor nazister”, skriver nobelpristagaren Issac Bashevis Singer i sin bästsäljande novell ”Enemies, A Love Story”. Om vi var tvungna att döda vårt eget kött skulle vi alla vara vegetarianer.

Slakthus

Folk kan hoppas att köttet de köper kommer från djur som dör utan smärta men de vill egentligen inte veta något om det. Vad händer i slakthus är en variant på temat exploatering av de svaga. Mer är 10 000 gånger per minut, omåttliga 6 miljarder gånger per år, endast i USA är livet bokstavligen tömt från så kallade ”matdjur”. Genom större makt bestämmer människor när dessa djur ska dö, vart de ska dö och hur de ska dö.

Kor och grisar

Svansen och öronen på grisar klipps av utan bedövning och smärtstillande precis som tandklippningar och kastrering. Kalvar och kor blir ibland märkta i ansiktet utan bedövning. Avkorning är vanligtvis nästa steg: med en stor avbitare och aldrig med bedövning. I transport packas djur så tätt i bilarna, staplades på varandra, att de kvävs till döds.

Suggor i djurfabriker hålls kontinuerligt dräktiga med hjälp av artificiell insemination. Mjölkkor hålls kedjade till sina stallar hela långa dagar utan någon motion. Bekämpningsmedel och antibiotika används flitigt för att öka mjölkproduktiviteten. Så småningom kollapsar korna av utmattning och deras kött går till snabbmats-restaurangerna. Kalvar tas från sina mödrar inom 2 dagar efter födelsen, binds vid nacken och hålls begränsade för att förhindra muskelutveckling. Efter 2 månader av miserabel tillvaro slaktas de.

Fåglar

De större kycklingföretagen i världen slaktar mer än 8,5 miljoner fåglar på en enda vecka. Hönsen avnäbbas vid födelsen och skadas ofta allvarligt. De lever trångt i nätburar utan mista möjlighet att sträcka på sina vingar. Många utvecklas skavsår från gnidning mot burens trådar. Under transport kvävs till döds många fåglar i överfyllda lastade burar. Deras lidande är oavbrutet. Dinglande upp och ner på ett transportband skärs deras halsar upp och lämnas att blöda till döds.

Havsmat

Haven töms på liv i alarmerade fart. Redan 13 av 17 stora globala fiskevatten har tömts eller avtar drastiskt. De andra 4 är överexploaterade eller helt exploaterade. Om du tror att havsmaten är hälsosammare kom ihåg hur mycket avfall och gifter dumpas i våra oceaner. Utbrottet av Pfisteria, född ur miljontals liter av rå grisavföring och urin uttömd i floder, sjöar och hav, som förvandlats deras ekosystem till ospolade toaletter, har visat sig mycket alarmerande. Pfisteria som är hotande både för människor och havslivet, sprider sig och har redan dödat över en miljard fiskar. Pfisteria är en mikroorganism som muterades som ett resultat av vår masskonsumtion av djur, särskilt fläsk; en biologisk fara som befinner sig på högre nivå än Ebola och AIDS.

Val och delfiner i tusentals blir inspärrade och brutalt dödade i små städer runt om i Japan (The Cove). De skadas med spjutstöt och hackas sedan till döds. Uppskurna lämnas de att långsamt kvävas krampande och förvridande i smärtplågor.

Husdjur, hundar & katter

Uppskattningsvis blir 25 miljoner djur hemlösa varje år. Av dessa dör 9 miljoner på gatorna av sjukdom, svält, utsatthet och skada. De utestående 16 miljoner dör i inhägnader eller härbärgen som inte har plats för dem och tvingas avliva dem. Vissa härbärgen med begränsad budget tvingas använda gaskammare för att avliva djuren – ett väldigt traumatiskt och långsam dödsprocess.

Skinnkläder och skor

Tusentals indiska kor slaktas varje vecka för sina skinn. De svälter först ihjäl och blir sedan dödade inför varandra.

Vilda djur

Vilda djur drivs till vansinne i fångenskap i burar, svälter ihjäl och sedan dödas med kolmonoxid, förgiftning, strykning, kvävning, nackbrytning och anal-elektrifiering som är mycket smärtsamt för djuren.

Underhållning, cirkus & Zoo

Zoon existerar för att vi är fängslade av exotiska saker men vad kan vi egentligen lära oss av djur i fångenskap? Vilda djur är fångade, inburade, transporterade och tränade för att göra vad människor vill att de ska göra. De lever fjättrade i kedjor i upp till 95% av deras liv. Cirkusdjur presterar för att de räds bestraffning, inte för att de får belöning.

Djurförsök & medicinska experiment under forskningens flagga

10 miljarder djur dör i djurförsök varje år. De testas med skadliga substanser, utsätts för obedövade operationer, brännskador, utdragna perioder utan mat och vatten, fysisk och psykologisk tortyr som leder till mental obalans, skador och oerhörd lidande. I militär forskning skickas apor till yttre rymden, atomsprängningar testas på hjälplösa hundar, primater utsätts för kärnstrålning. Djuren utsätts för systematisk tortyr.

Slutsats

Med användning av dolda kameror får man se i filmen hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs nöjes- och forskningsindustrin. Earthlings är en en prisad dokumentärfilm som etsar sig fast i minnet och lämnar ingen oberörd, ett måste att se för alla som bryr sig om djur. Filmen innehåller många känsliga scener. Det är tufft och smärtsamt att se på men filmen avspeglar verkligheten. 

djurrattOkunnighet om vad som pågår har bevarats så länge för att folk inte vill veta sanningen. Den systematiska tortyren visar oss vad som är den längsta degradering människan kan nå. Men tiden har kommit för var och en att på nytt överväga våra matvanor, våra traditioner, våra livsstilar och framförallt vårt tänkande. Vi är ansvariga för allt lidande vi åsamkar och för alla sjukdomar vi skapar. Vi skördar just det vi sår.

Läs gärna ”Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor”, av Melanie Joy.