Natur

Fågelsång runt knuten

”Fågelsång runt knuten” är en illustrerad bok om våra bevingade och musikaliska vänner, fåglarna. Författare och fotograf är Jan Pedersen, illustratör Jony Eriksson. Till boken följer med en CD-skiva med fåglarnas sång och lockläte. Boken är utgiven på bokförlaget Semic. Boken sträcker sig på 141 sidor, innehåller mästerliga bilder och illustrationer och mycket välskrivna texter. Med sitt vackra omslag fungerar boken utmärkt som en läcker present.

”Fåglarnas sång och läten är musik och ett språk. Fågelsången och våren hör ihop. När lärkan jublar över frusna ängar och koltrasten mjukt sjunger de första trevande stroferna så känner vi hur tyst det har varit i naturen under hösten och vintern.”

Jan Pedersen är lika mycket naturfotograf som poet. Han beskriver fåglarnas musik som om det vore en enastående konsertupplevelse. Med fina penseldrag och måleriska ord berättar han i text och bild om fåglarnas sång och ritualer. Sädesärla är ”en harlekin i svartvit dräkt som springer omkring som en dansös på snabba ben”. Rödhakens sång är ”en vackert klirrande och klar sång som framförs från trädtoppen som en risslande ström av glasklara toner som pressas fram med tempoändringar och gnisslande partier, lite som en porlande vårbäck”. Jan Pedersen är oerhört skicklig på att beskriva fåglarnas sång, deras utseende och beteende.

Fåglarnas sånger och lockläten finns att lyssna på en CD-skiva som följer med boken. Vissa spår är 10-20 sekunder korta och andra upp till 2 minuter. Man har säkert kombinerat fåglarnas sång från flera inspelningar för det låter väldigt variationsrikt och inte alls som ett pip som dör efter 5 sekunder. CD-skivan är mästerligt gjort och har bra ljud.

Boken sträcker sig på 141 sidor. Den har ett tilltalande format ca 17 x 19 cm, mästerliga bilder och illustrationer samt mycket välskrivna texter. Den är lätt att ta med sig på fågelexpedition. Med hjälp av bilderna och de beskrivande texterna kan man försöka identifiera fåglarna. Med sitt vackra omslag och inbundna bandet fungerar boken utmärkt som en läcker present.

I slutet av boken finns en sångnyckel där man med hjälp av en beskrivande text kan man (försöka) identifiera fåglarnas sång. För min del nöjer jag mig med att lyssna på fåglarnas melodier, upptäcka och lära mig några nya arter varje år. När jag läser boken inser jag hur lite jag kan om fåglarna och hur mycket spännande finns kvar att upptäcka. Naturen är vacker och fullkomlig. Den är dessutom alldeles gratis så njut av den så länge du kan!

Fågelsång runt knuten finns att köpa på bl a Adlibris, Bokus och Cdon.