InspirationSkrivarkurser

Författardrömmar

Vi skriver mer än någonsin. En av tre svenskar drömmer om att ge ut en bok och författaryrket ligger högt på listan över drömyrket. Intresset för att skriva skönlitterärt har vuxit enormt de senaste 10 åren.

Varför vill så många skriva och ge ut sin bok? Handlar det om pengar och berömmelse, om att stå i rampljuset hyllad av läsare och kritiker? Inte så troligt. Att skriva känns nödvändigt för många människor. Att skriva är terapeutiskt och helande, det hjälper att bearbeta svåra minnen och upplevelser. Det är också ett sätt att synliggöra sitt eget liv. Men att skriva betyder för många att hitta hem, tolka och upptäcka världen. En del tycker att skrivandet gör livet mer gripbart, det ger mer struktur. Eller så vill man helt enkelt kommunicera med omvärlden och skrivandet är en kreativ utmaning. Många älskar att leka med ord och bygga fantasivärldar. Anledningarna är många.

Att skriva en bra och läsvärd bok handlar om att ha något viktigt att säga och berätta det med elegans. Med elegans menas en gripande historia, ett fängslande början och slut, ett varierat och gestaltande språk, trovärdiga karaktärer, fascinerande miljöer.

Det är lätt att gå igång på en fantastisk idé. Man känner sig inspirerad och skriver några sidor men så småningom tappar man styrfart. Varför blir det så? Faktumet är att en idé utvecklar sig inte själv. Själva idén i sig är sällan unik. Tricket är att göra den till en egen, unik version.

En berättelse kan handla om precis vad som helst. Många av de bästa moderna berättelser härrör från samma frö som de gamla sagorna. Man kan skapa gastkramande magi i en berättelse genom att driva en saga till drastiska slutsatser och göra sina karaktärer till passagerare på ett tåg som störtar mot katastrofen. Dramatiken behöver dock inte blir skruvad till max hela tiden utan man kan skriva en berättelse i monologform som kan bli lika intressant som en kriminalhistoria.

Har du fastnat i din berättelse eller behöver du en erfaren redaktör som ska läsa din text och komma med värdefulla synpunkter på hur du kan arbeta vidare med din berättelse? Tveka inte att höra av dig oavsett vad du behöver hjälp med i din skrivprocess. Laura Popa erbjuder skrivarkurser för barn och vuxna, uppläsningar och författarbesök, inspirationsworkshops och författarcoachning.