Skrivarkurser

Förverkliga din bokdröm

”Förverkliga din bokdröm” är en handbok för dig som vill ge ut din bok på eget förlag. Den är skriven av författarna Kristina Svensson och Joanna Björkqvist. Joanna Björkqvist har debuterat med romanen Nära dig och Kristina Svensson med reseberättelsen  Jakten på den perfekta puben. Boken är charmig och underhållande i sin enkelhet. Språket är okomplicerat och lättbegripligt. Den är en bra bok att läsa av alla som vill ge ut en bok på egen hand.

Trots att författaryrket är ett av det mest underbetalda yrket, drömmer många om att bli författare och ge ut sin bok. Det finns en sorts glamour över den fria människan som ägnar sig åt det skrivna ordet. Verkligheten är dock en annan. Många författare sliter i många år med sina manus, samlar på refuseringsbrev och lever under existensminimum. Eller har ett heltidsjobb och skriver på fritiden vilket gör att en bok kan ta upp till tio år innan den blir färdigskriven. Här kommer egenutgivningen i bilden. Genom att ge ut sin bok själv blir man både gladare, stoltare, mår bättre och får en bättre självkänsla. Det finns författare som ger ut sina böcker och säljer dem i mycket större upplagor än de vågar drömma om. Valet är ditt. Och risken likaså.

Handboken är till en stor del baserad på intervjuer med andra egenutgivare, det vill säga författare som har gett ut en eller flera böcker på eget förlag eller på Vulkan, Recito, BoD eller liknande. Kristina och Joanna berättar om sina egna erfarenheter och egna bokprojekt men tar också upp en del ämnen av vikt för bokproduktionen och egenutgivningen som marknadsföringen och försäljningen av boken. Det bästa med egenutgivningen är att man själv kan bestämma över alla steg i utgivningsprocessen. Man behöver inte kompromissa med texter och skriva om dem för att vara mer säljbara, man behöver inte vänta i flera år innan boken är utgivningsklar. Att ge ut en bok på eget förlag är dock en lång och tröttsam resa. Men glädjen är obeskrivbar den dagen man håller sin egen bok i handen. 

Har man inte tid och ork att engagera sig i bokens produktion (formgivning, typografi, omslag, tryckeri, produktion, distribution, försäljning och marknadsföring) kan man anlita andra kunniga som gör det åt en. I dag finns det många företag som är specialiserade på att ge ut andras böcker. Man behöver inte ägna en tanke åt ISBN nr, pliktexemplar, typsnitt, radlängd, inlaga, Bokrondellen, Bibliotekstjänst. Det finns lektörer, språkgranskare, formgivare, digitala tryckerier, försäljare att anlita men de jobbar givetvis inte gratis. Den nyfikne förläggaren som vill lära sig allting själv får en hel del tips och förslag i boken. Det finns inga givna svar på hur ett snyggt omslag ska se ut eller vilken baksidestext säljer bäst. Det gäller att noggrant observera hur andra gör och kombinera de bästa exemplen för att skapa den perfekta boken.

Tyvärr saknar boken källförteckning eller hänvisning till litteratur och det gör att vissa texter inte ger ett trovärdigt intryck. Men boken är charmig och underhållande i sin enkelhet. Språket är okomplicerat och lättbegripligt. Den är en bra bok att läsa av alla som vill ge ut en bok på egen hand.