Romaner

Konsten att höra hjärtslag

Konsten att höra hjärtslag är skriven av Jan-Philipp Sendker, ursprungligen publicerad på tyska och engelska, utgiven på svenska av bokförlaget Forum. Sendkers roman är ett mästerverk. En fantastiskt levande berättelse översållad med målande beskrivningar, mästerliga porträtt och magiska miljöer, skriven på ett sällsynt vackert språk. En djupt emotionell historia om en människa i kris; om kärlek och visdom och om överlevnad. Om att hitta mening i det meningslösa och kärlek i en kärlekslös värld.

”Älskade Mi Mi! Nu är det 5864 dagar sedan jag hörde ditt hjärta slå. Inser du hur många timmar det är? Och inser du hur många minuter det är? Förstår du hur kraftlös en fågel är som inte kan sjunga och en blomma som inte kan blomstra? Och hur eländig en fisk är på torra land? Det är svårt att skriva till dig, Mi Mi. Jag har skrivit mängder av brev till dig som jag aldrig har postat. Vad skulle jag kunna berätta för dig som du inte redan vet? Som om vi behöver papper och bläck och bokstäver och ord för att kommunicera med varandra! … Du har för länge sedan förstått allt detta som jag skulle kunna skriva och i själva verket är de här breven riktade till mig själv i ett fåfängt försök att stilla min längtan.”

På jakt efter sin far som är försvunnen sedan 4 år tillbaka, reser Julia Win från New York till Kalaw, en liten by i Burma. Det enda spåret efter honom är ett kärleksbrev som han skrev till en kvinna vid namn Mi Mi. Ett brev som aldrig blev postat och som blev upphittat av Julia mor på vinden långt efter faderns Tin Win försvinnande. För Julia Win väcker brevet förvirring, nyfikenhet och samtidigt skepsis och besvikelse. Vem är Mi Mi? Var hennes far otrogen? Och hur mycket visste hon egentligen om honom? Han som aldrig hade berättat om sin uppväxt, sin barndom eller om de första 20-åren innan han flyttade till USA och blev en berömd advokat.

Efter en lång och tröttsam resa sitter Julia i ett förfallet tehus. En besynnerlig gammal man, U Ba, påstår sig veta historien om Tin Win och mysteriet om hans försvinnande. Motvilligt lyssnar Julia på U Bas berättelse och dras så småningom i en sagoaktig värld om en föräldralös, blind pojke som lär sig konsten att överleva i en grym och kärlekslös värld. Och där finns även Mi Mi, flickan med missbildade fötter som blir hans nya ögon, hans nya hopp om ett liv fullt av kärlek och ömhet. Men när deras lycka är som störst skiljs de åt och det kommer att dröja många år innan de kommer att återses igen.

Hur kan en människa överleva i en värld som slås i spillror från allra fösta början? Vad gör man när världen rasar samman? Det är frågor som ställs på sin spets i denna berättelse om en besynnerlig pojke som kan konsten att höra hjärtslag. En fantastiskt levande berättelse översållad med målande beskrivningar, mästerliga människoporträtt och magiska miljöer, skriven på ett sällsynt vackert språk. En djupt emotionell historia om en människa i kris; om kärlek och visdom och om överlevnad. Om att hitta mening i det meningslösa och kärlek i en kärlekslös värld.