Juridik

Konstnärens upphovsrätt

Konstnärens upphovsrätt som kommer ut på Adagio förlag utgör andra del i bokserien om upphovsrätt, Kulturskaparens upphovsrätt. Boken fokuserar på bildkonst, brukskonst, fotografiska verk, fotobilder och artisters rättigheter. Den riktar sig till konstnärer och fotografer utan juridiska förkunskaper som i sitt arbete stöter på frågor av upphovsrättsligt slag.

Vad betyder upphovsrätt? Är alla målningar, teckningar och fotografier skyddade av upphovsrättslagen? Vad krävs det för att ett alster ska få upphovsrättsskydd? Vad betyder bildkonst, brukskonst, performancekonst och vad menas med artister eller utövande konstnärer? Vad är skillnaden mellan fotografiska verk och fotobilder?

Får man ”låna” andras facebooks bilder och illustrationer från sociala medier och sprida dem på internet eller använda dem hur som helst? Får man måla av en bild utan tillstånd? Eller kopiera en målning och sälja den? Var går gränsen mellan inspiration och efterbildning?

Får man fotografera konstverk på en utställning och lägga ut bilderna på sin hemsida eller blogg? Får man kopiera bilder och illustrationer för privat bruk? Får man citera konst och fotografier på samma sätt som man citerar litterära verk? När får man använda bilder och konstverk utan tillstånd?

Vem har upphovsrätten till alster som produceras inom ramen för en anställning eller på uppdrag? Får man säga upp oförmånliga och orättvisa avtal? Vad händer vid en tvist?

Var går gränsen mellan politisk satir och hets mot folkgrupp, blasfemi eller förtal? Kan man begå brott med konstnärligt syfte?

Dessa frågor och många andra tas upp och besvaras i ”Konstnärens upphovsrätt”. Boken är full av exemplifierande rättsfall som ger en god förståelse för hur upphovsrätten fungerar i praktiken. Förutom en ordlista där många juridiska uttryck och termer förklaras, innehåller boken även ett rättsfallsregister och användbara litteraturtips.