Barnböcker

Mojaner, naturens magiska städare

Mojaner – naturens magiska städare är en sagobok skriven av Ellinor Johansson, illustrerad av Carina Melander och utgiven på Oppenheim förlag. Det är en påhittig och humoristisk berättelse med roliga och fyndiga illustrationer. Boken har ett viktigt budskap: låt oss bry oss om miljön och ta hand om jordens underbara natur! Mojaner, naturens magiska städare är en vacker och värdefull bok som alla borde läsa. 

Berättelsen inleds med en dröm: ett träd sover och har en underlig dröm. När trädet vaknar känner det hur det kittlar i barken och något börjar växa från grenarna. Det är gröna maskar som kommer ur puppor växande på trädens grenar. De glider nerför grenarna och gräver sig snabbt under jorden. Dessa underliga varelser kommer till jorden från planeten Mojanus och har ett viktigt uppdrag: att rensa naturen från skadliga ämnen. Mojanerna äter glupskt alla kemikalier och farligt avfall som finns på och under jorden. De gör rent i hav och sjöar och fiskarna blir glada och tacksamma för det. Ju mer de städar och röjer undan desto mer strålar deras ansikten av glädje. Mojanerna kan även byta skepnad om uppdraget kräver det. De stannar en kort stund på jorden men hinner städa undan rejält. Det är ingen som förstår varför naturen plötsligt ser vackrare ut och luften blir renare.

Berättelsen är fascinerande och spännande. Ur en dröm föds en vision och en vision förändrar världen. Vi människor har en stor förmåga av att tänka kreativt och nytt. Ibland kommer bästa lösningar i drömmar när vi minst anar det. 

Illustrationerna är roliga och charmiga och passar väl ihop med berättelsen. På Mojaner rapporterar kan man följa upp diverse bokarrangemang som Ellinor Johansson anordnar runt omkring i Göteborg. Ibland blir hon ackompanjerad av en musiker vilket säkert bidrar till att göra berättelsen roligare. 

Mojaner – naturens magiska städare är en vacker och värdefull bok som alla borde läsa. Hoppas att den kommer ut som talbok eller cd-skiva så att fler barn kan lyssna på den.