Hälsa

Piller & profiter

”Piller & profiter – memoarer från en industri med dödlig biverkan” är skriven av John Virapen och publicerad på bookLund förlag. Som insider i läkemedelsbolagen avslöjar han hur miljarder kronor spenderas på marknadsföring av läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka läkare, myndigheter och patienter. Han beskriver hur forskningsresultat manipuleras i syfte att mörklägga förekomst av dödsfall. Piller & profiter är ett modigt och beundransvärt initiativ. Jag hoppas att fler läkare, apotekare, journalister och vårdpersonal vågar avslöja maktspelet som pågår bakom kulisserna.

Virapens berättelse

Natt efter natt samlas skuggliknande väsen vid min säng. I gryningen smyger de in i rummet. De slår sina huvuden mot väggarna, skär sig i armarna och hals med rakblad. Jag vaknar helt genomsvettig. Jag vet att jag har bidragit till att dessa namnlösa människor har dött. Det är så John Virapen inleder sin berättelse.

Född 1943 och uppvuxen i Brittiska Guyana av indiska föräldrar har han sedan barnsben upplevt extremt fattigdom, rasism och diskriminering på grund av sin mörka hud. Fattigdomen har tvingat honom till hemlöshet och ibland till omoraliska handlingar. Men vem kan döma honom? Vi människor gör allt för att överleva. Virapen blir förälskad i en svensk kvinna och korresponderar med henne i några år innan han flyttar till Sverige och gifter sig med henne. Han försörjer sig ett tag genom att sjunga i ett band. År 1968 börjar han arbeta som läkemedelsförsäljare och avancerar med tiden till chefspositioner inom läkemedelsindustrin såsom VD för Elly Lilly & Co i Sverige.

Insider i läkemedelsbolagen

Som insider i läkemedelsbolagen avslöjar Virapen hur miljarder kronor spenderas för marknadsföring av läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka läkare, myndigheter och patienter. Han beskriver hur forskningsresultat manipuleras i syfte att mörklägga förekomst av dödsfall. I kliniska prövningarna utesluts många patientgrupper såsom barn och äldre från försöken. Men om produkten blir godkänd, används den även på dessa grupper.

Läkemedelsföretagens strategi

Läkemedelsföretagen grundläggande strategi är att utnyttja förtroendeförhållanden och tjäna pengar på sjukdomar och på rädsla för sjukdomar. Fast de ofta profilerar sig som forskningsföretag som står i mänsklighetens tjänst och att deras uppgift är att förbättra, förlänga och rädda liv. Virapen beskriver också hur läkemedelsföretagen konstruerar ständigt nya sjukdomar och lägger enorma belopp per praktiserande läkare i syfte att få dem att skriva ut deras produkter. Läkemedelsföretagen påverkar även föräldrar till barn med diagnosen ADHD för att behandla barn med psykofarmaka. 

Professorer, forskare och läkare, s.k. opinionsbildare, mutas målmedvetet med dyra resor, presenter och pengar för att producera positiva rapporter om läkemedel med allvarliga biverkningar. Mer än 75% av de ledande medicinska forskarna betalas av läkemedelsindustrin. Sveriges mutlagstiftning ändrades som en direkt följd av Virapens agerande och det visar allvaret i hans berättelse. Läs i boken hur författaren lyckades muta en tjänsteman på Socialstyrelsen i syfte att snabba på godkännandet av läkemedlet Prozac (Fontex).

Ska man tro på läkare och läkemedel?

I förordet till boken skriver apotekarens och medicinjournalisten Fredrik Hedlund att det är dags att öppna ögonen och inse att de globala läkemedelsföretagen inte är några instanser i mänsklighetens tjänst utan vanliga vinstmaximerade företag som primärt tjänar aktieägarnas intresse. Efter att man ha läst boken får man en annorlunda bild av läkarbesök, läkarens utskrivningspraxis, de senaste nyheterna från vetenskapens värld och forskningsrapporter. Men hur kan man som patient skyddar dig mot farliga läkemedel? Författaren föreslår bl a att man söker information om läkemedel från ett flertal källor och att man är uppmärksam på sidor sponsrade av läkemedelsindustrin.

Boken är ett välkomnande initiativ

Piller & profiter är ett modigt initiativ. En bok som är mycket värdefull för dess fakta. Berättelsen är emellanåt ostrukturerad, med långdragna förklaringar och oklara citatkällor. Det kommer inte som en stor överraskning för mig att läkemedelsföretagen, läkarna och myndigheterna (med Patientnämnden i sin spets) spelar rysk roulett med folkets liv och hälsa. Makt, girighet och pengar är ledstjärna för många läkare och forskare, det har jag erfarit själv. Jag hoppas verkligen att flera modiga läkare, apotekare, journalister och vårdpersonal vågar gå ut med viktig information och avslöjar maktspelet bakom kulisserna.

”Piller & profiter” finns att köpa på förlaget bookLund och Adlibris.


Läs mer:

2 reaktioner på ”Piller & profiter

  1. Läkemedelsindustrin är bra på att ständigt ta fram nya piller som ska bota oss från påhittade sjukdomar och hålla oss under kontroll. Jag har länkat till din sida i min recension.

Kommentarer är stängda.