BarnböckerSkrivarkurser

Så skriver du för unga

”Så skriver du för unga” är en handbok som riktar sig till de som vill skriva skönlitteratur för unga läsare. Den är skriven av författaren Ylva Carlsdotter Wallin och utgiven på Ordfront förlag. Vad ska man tänka på när man skriver en bilderbok eller en ungdomsbok? Vad är de vanligaste nybörjarfelen? Svar på dessa frågor finns i handboken som liknar lika mycket en litteraturvetenskaplig studie som en skrivarkurs. ”Så skriver du för unga” är en ambitiös handbok; en inspirerande och underhållande bok skriven av en entusiastisk och erfaren författare och skrivarlärare. Ett mycket välkommet tillskott om barnboksutgivning på bokmarknaden.

Finns det någon skillnad mellan barnlitteratur och vuxenlitteratur? Får man skriva barnböcker om vad som helst eller finns det tabubelagda ämnen? Medan skrivprocessen är densamma, behöver man som författare ta hänsyn till barnets utveckling, dess livserfarenhet och språkbegränsning.

Författarens råd är att man ska skriva om det man brinner för, om det som fångar ens intresse. Att skriva om och om igen tills man är nöjd med sin text. Vägen från en idé till ett färdigt manus är lång och övning är det enda som ger färdighet. Handboken är översållad med skrivövningar, tips och råd om hur man gestaltar personer och hur man handskas med miljöbeskrivningar, berättarperspektivet, tempus, intrig, språk och dialog. Ett bra råd som Ylva Carlsdotter Wallin ger är att studera de framgångsrika författarna och se hur de lyckas med sina texter. Beroende på vilken ålder boken riktar sig, behöver intrigen, miljön och språket anpassa sig efter det.

”För att skriva bra intriger krävs kunskap i dramaturgi och hur man bygger upp en historia. För riktigt små barn måste man dessutom klara av det med ett språk som barnen kan ta till sig och man måste arbeta med miljöer och erfarenheter som barnen kan förstå och relaterar till…”

Boken innehåller gott om exempel på framgångsrika böcker och ett gedigen litteraturlista för de som vill fördjupa sig i konsten om att skriva barn- och ungdomsböcker. Boken innefattar även tre intervjuer med fyra etablerade författare. I dessa intervjuer läser vi om deras syn på barnlitteraturen, hur de tänker när de komponerar en berättelse, vad som är viktigt under skrivarprocessens gång och hur man lyckas fånga förlagets intresse.

Vad ska man tänka på när man skriver en bilderbok eller en ungdomsbok? Vad är de vanligaste nybörjarfelen? Svar på dessa frågor och mycket annat kring skrivande finns i handboken som liknar lika mycket en litteraturvetenskaplig studie som en skrivarkurs. ”Så skriver du för unga” är en ambitiös handbok; en inspirerande och underhållande bok skriven av en entusiastisk och erfaren författare och skrivarlärare. Ett mycket välkommet tillskott om barnboksutgivning på bokmarknaden!