Barnböcker

Saga Blom kollar in våren

”Saga Blom kollar in våren” är den tredje berättelse om Saga Blom skriven av Anna Gullichsen, illustrerad av Cara Knuutinen och utgiven på Schildts & Södeströms. En fantasiberättelse full av överraskningar och roliga scener. Illustrationerna gjorda i akvarell är poetiska och fantasifulla. De fångar textens stämning och bidrar med fina detaljer. Både författaren och illustratören är mycket skickliga på att fånga upp barnens känsliga natur och skildra den besjälade naturen. 

Våren har kommit och det doftar jord och löv och mossa och sol. Allt på en gång, tycker Saga. Vårprilliga Saga och farmor städar undan vintern, lyssnar på fågelsång och njuter av växternas förtrollande dofter. Inte bara Saga och farmor Simone är på glatt humör utan även Päronson, päronträdsstubben, som bjuder på eskapader och roliga trick. Men vem är Putte som ska hjälpa farmor att ta ut trädgårdsmöblerna? Saga har aldrig hört talas om honom. Hon vill inte dela på farmors kärlek och uppmärksamhet, även om Putte är en trevlig och omtänksam granne som vet allting om fåglar och hjälper Saga att rädda farmors sönderslagna växtkrukor.

Saga är en fantasifull och glad flicka som lever i harmoni med den besjälade naturen och ser på livet med nyfikenhet och glädje. Hon visar upp sina känslor även när hon är grinig, ilsken och besviken. Farmor älskar henne oavsett och det är just denna sköna känsla som genomsyrar hela boken. Att vi behöver älska våra barn och barnbarn förutsättningslöst, att uppmuntra deras fantasi och lekfullhet och tro på dem.

Berättelsen om Saga är en fantasiberättelse full av överraskningar och roliga scener. Den bjuder på roliga påhitt, lek och äventyr. Språket är målande och vädjar till våra sinnen. Texten är livlig och engagerande. En uttrycksfull och poetisk text som genomsyras av en stark närvarokänsla. Barnen är bra på att leva i nuet och kan hjälpa oss vuxna att njuta av livet här och nu.

Illustrationerna gjorda i akvarell är oerhört poetiska och fantasifulla. De fångar och förhöjer textens stämning och bidrar med fantastiskt fina detaljer. Cara Knuutinen är mycket skicklig på att fånga upp barnens känslighet och skildra den besjälade naturen. 

Som de andra böckerna om Saga Blom, är även denna bok väldigt pedagogiskt upplagd med faktarutor om fåglar, matrecept och en lista där barnen kan kryssa av vårfåglar och vårtecken.

SagaBlomsaga_botaniskaLäs även mina recensioner av Saga Blom och snöflickan och Saga Blom och djungelspöket.

.

.

Saga Blom kollar in våren finns att köpa på bl a förlaget Schildts & Söderströms, Adlibris, Bokus och Cdon. Boken har en egen sida på internet.