Barnböcker

Saga Blom och djungelspöket

Duon Anna Gullichsen och Cara Knuutinen har precis utkommit med en ny bok i serien Saga Blom, nämligen Saga Blom och djungelspöket, utgiven på Schildts & Söderström. Att läsa Saga Bloms böcker känns som att kliva i en fantasivärld och se världen med nya ögon. Texten är poetisk och visuell med väldigt fina miljöbeskrivningar. Här finns både fängslande bilder och skickliga beskrivningar av växter, träd och blommor som växer i en botanisk trädgård. De romantiskt skimrande illustrationerna bjuder på starka färger, sinnesintryck och stämningar som fångar texten på ett alldeles ljuvligt sätt.

Huvudpersonen i Saga Bloms böcker är flickan Saga och hennes farmor Simone som är fransyska. Tillsammans bakar de goda pajer, påtar i trädgården eller går på utflykter. Saga är en sprallig liten tjej, nyfiken och fantasifull medan farmor Simone en klok och tålmodig gumma med barnasinnet kvar.

Boken Saga Blom och djungelspöket utspelar sig på hösten. Flickan och farmor är på väg till Botaniska trädgården. På väg dit passar Saga på att leka med de gula höstbladen och virvla runt med dem. Hon älskar hösten men inte farmor Simone som känner sig frusen och sorgsen. I växthuset blir Simone på bättre humör och i medelhavshuset bestämmer de sig för att äta picknick. När farmor tar en tupplur skuttar Saga omkring i växthuset på egen hand och är redo för äventyr. Hon klättrar upp i träd, ramlar, kryper bland växter och träd, springer efter ett vilsekommet spökdjur och ge sig inte innan hon räddar den från att drunkna.

Det är full fart i berättelsen, jag blir fascinerad av både text och bild och känner mig ivrig att få veta som händer härnäst. Kommer Saga att klara sig alldeles själv?

Att läsa Saga Bloms böcker känns som att kliva i en fantasivärld och se världen med nya ögon. Texten är poetisk och visuell med väldigt fina miljöbeskrivningar. Här finns både fängslande bilder och skickliga beskrivningar av intressanta växter, träd och blommor som växer i en botanisk trädgård. De romantiskt skimrande illustrationerna bjuder på starka färger, sinnesintryck och stämningar som fångar texten på ett alldeles ljuvligt sätt. Jag blir alldeles betagen av bilden av Saga som flyter på stora tallriksformade blad bland de blommande jättenäckrosorna.

Saga_nackrosor

Boken bjuder även på en faktaruta om spökdjur och ett recept på farmor Simones fikonpaj. Saga Blom har en egen hemsida. Där kan du läsa mer om både författare och illustratör.

Saga Blom och djungelspöket finns att köpa bl a på förlaget och Adlibris.

Saga-BlomSagaBlomJag har tidigare recenserat Saga Blom kollar in våren och Saga Blom och snöflickan.