FörfattarbesökSkapande skolaSkrivarkurser

Sagor ur Jordens Skattkammare

Under höstterminen 2016 kommer jag och andra barnboksförfattare att träffa tusentals elever från Jönköpings län skolor och inspirera dem att skriva egna sagor. Det är det roligaste och mest omfattande skrivprojektet som jag har varit med om! Jag känner mig hedrad och tacksam över att vara delaktig i detta fantastiska sagoprojekt och ser fram emot att träffa alla elever, inspirera dem till eget skapande och ha roligt tillsammans!

Sagor ur jordens skattkammare är ett musik-, teater- och integrationsprojekt för hela Jönköpings län där elever inspireras att skriva egna sagor som sedan dramatiseras och framförs för allmänheten. 

Projektbeskrivning
Framför brasan, under mörka vinterkvällar, satt förr i tiden mormor och berättade sagor för de minsta.Traditionen att berätta sagor har funnits nästan lika länge som människan. Över hela världen förs historier vidare från generation till generation. Oavsett land och språk är premisserna ofta de samma; det godas kamp mot det onda, svaga som besegrar omöjliga odds, fattiga som får möjlighet att önska vad de vill. Sagor har en nästan magisk förmåga att väcka fantasin och skapa bilder. Musik har en vidunderlig förmåga att gestalta känslor och genom att kombinera dessa världar vill vi visa hur sagans och musikens urkrafter kan verka tillsammans.

Steg 1 – Föreställning på Kulturhuset Spira
Projektet startar i början av höstterminen 2016 med en fantasieggande föreställning på Spira baserad på sagor från hela världen. Skådespelare, akrobater, dansare och hela Jönköpings Sinfonietta, förstärkta med instrument från främmande kulturer, gestaltar sagorna i en väv av musik och mystik.

Steg 2 – Eleverna skriver själva
Inspirerade av möjligheterna de upptäckt på Spira får eleverna skriva egna sagor. Ett flertal barnboksförfattare inspirerar till stordåd när de möter barnen ute på skolorna och håller skrivarkurser. 

Steg 3 – Elevernas sagor uppförs
Några av elevernas egna sagor kommer att framföras teatraliskt. Dramapedagoger kommer ut till skolorna och hjälper till i processen att skapa en föreställning.


Andra inblandade författare är Åsa Öhnell, Pia Hagmar, Jessika Berglund, Torsten Bengtsson, Anette Eggert, Malin Stehn och Clas Rosvall.


Läs mer om projektet på länkarna nedan.