BarnböckerMusik

Svenska barnvisor, en rolig och lekfull sångbok

Svenska barnvisor, utgiven av Max Ström, är en illustrerad sångbok för barn med både noter, ackord och en tillhörande ljudspelare. För sångurvalet och piano- och munspelarrangemangen står Tina Ahlin medan de färgglada och stämningsfulla illustrationerna är gjorda av Jessica Kurki. ”Att skapa den här boken har varit som att kliva ut på en gammal träbrygga och dyka ned i ett hav av barndomsminnen. På botten upptäckte jag den ena skatten efter den andra…”, skriver Tina Ahlin i förordet till boken. Och det är just vad denna bok är, en rolig och lekfull sångskatt för barn i alla åldrar.

Boken innehåller 50 gamla och nya, roliga och lekfulla sånger i både dur och moll. En stor del är skrivna på rim. Texterna bjuder på dansande grönsaker, äppelmelodier och djurvisor, trollkarlsmusik och spökberättelser, blinkade stjärnor och årstidsmelodier. Rytmen varierar, en del är snabba och fartfyllda, andra är lugnare och långsammare. Melodierna är arrangerade för piano eller piano och munspel tillsammans. Det fina ackompanjemanget till varje sång är inspelat live och det är bara att trycka på knappen och lyssna på sången eller sjunga tillsammans med ljudspelaren. Vill man få bättre ljud kan man koppla portabla högtalare till hörlursuttaget.

En del sånger är korta och enkla att sjunga med; dessa passar särskilt förskolebarnen. Andra har fler verser och högre svårighetsgrad. Det kan bara en bra idé att lyssna på enbart melodin en gång för att få en känsla för musiken och sedan börja med texten. Att sjunga tillsammans med inspelningen kräver nog en musikkunnig som initierar sångerna och håller rytmen.

De mindre barnen älskar lustiga rimkombinationer och påhittade ord. Förslag på enkla rytmikrörelser och handrörelser finns i slutet av boken. Också där hittar man enkla instruktioner om hur ljudspelaren fungerar, hur man höjer och sänker volymen samt bläddrar fram och tillbaka till egna favoriter.

Sångerna bär på kända signatur såsom duon Astrid Lindgren & Georg Riedel eller Lennart Hellsing & Zacharias Topelius. En del är nya medan andra är gamla klassiker, folkkära melodier som alla sjunger och minns väl från barndomens år.

Färgglada och storskaliga illustrationer i pastellfärger, fantasifulla, jovialiska och fulla av bus ackompanjerar sångerna och skapar ljuvlig stämning. Ett utmärkt sätt att introducera en sång är att teckna illustrationer tillsammans med barnen, kanske efter man har lärt sig en sång eller i anslutning till den. Då kan barnen skapa sina egna minnesassociationer och lättare komma ihåg text och melodi. För de som har lärt sig att skriva kan teckning & skrivstil i kombination vara mer effektfullt. Med hjälp av denna bok kan man skapa glada och minnesvärda lektioner.

Svenska barnvisor finns att köpa på bl a Adlibris, Bokus och Cdon.