Hälsa

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor – en introduktion till karnismen, trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra är skriven av Melanie Joy, utgiven på Karneval förlag, översatt av Elisabeth Helms. Boken bjuder på en historisk överblick om djurindustrin men är även översållad med många verklighetsberättelser om folk som arbetar i djurindustrin. Berättelsen pekar på hälsorisker med vår köttkonsumtion. Melanie Joy är en förespråkare för djurens frihet och för ett samhälle fritt från djurplågeri. 

Keldjur & middagsmat
Vårt samhälle består av människor som bryr sig om djur samtidigt som det understöder omfattande djurplågeri. Medan vissa djur, såsom hundar och katter, behandlas som familjemedlemmar, kallas andra djur för ”middagsmat”. Matdjur kan plågas hur mycket som helst bara de sänker kilopriset men inte keldjuren som gärna får sova i våra sängar och tas till veterinären så fort de blir sjuka.

Hur kan djuren i den industrialiserade djuruppfödningen behandlas så fruktansvärt och allmänheten bli så ovetande om det? Sanningen är att industrin gör allt de kan för att hindra allmänheten från att ta reda på hur djuren lever och vilken sorts mat de får i sig innan de slaktas. Reklam om kött och mejeriprodukter visar romantiska bilder av djur som betar på vackra ängar. Men verkligheten stämmer aldrig överens med dessa bilder. 

”Det effektivaste sättet att förvränga verkligheten är att förneka det”
I sin analys kommer Melanie Joy fram till att våra köttvanor inte beror på att vi inte bryr oss utan hellre på att vi förnekar att det finns ett problem eller vi är helt enkelt inte intresserade av att veta det. Vi är sällan intresserade att ifrågasätta vårt beteende. Köttätande är i själva verket en norm, en social konstruktion, som har skapats och upprätthålls av människor. En norm lär oss att bete oss på ett visst sätt för att passa in. Det är häpnadsväckande att människor kan acceptera gamla vanor och värderingar utan att någonsin ifrågasätta dem. Det bevisar att vår primitiva reptilhjärna inte är särskilt utvecklad som vi vill gärna tro.

Ohälsosamt att äta kött
Liksom filmen
Earthlings bjuder Melanie Joys bok på mycket fakta om matdjur och deras levnadssätt. Det är skräckbilder som hon målar upp och jag mår illa när jag läser boken. I djurfabriker lever djuren inspärrade, tätt hopträngda, behandlas våldsamt och drabbas ofta av sjukdomar. De behandlas med antibiotika och tillväxthormoner, får i sig mängder av giftiga bekämpningsmedel och manipuleras genetiskt. Och vem tar del av den goda cocktailen förutom djuren? Jo, konsumenterna som drabbas allt oftare av en mängd allergier, cancer, hormonrelaterade åkommor, ovanliga sjukdomar, missbildningar m.m.

När ska vi bli medvetna om det outhärdliga lidandet av miljardtals djur och vår delaktighet i det lidandet? Det är dags att ifrågasätta våra matvanor och ta reda på sanningen.

”Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor” finns att köpa på bl a Adlibris, Cdon och Bokus.


Djurrättsorganisationer: