BarnböckerRomaner

Vargprinsessan – en enastående ungdomsbok

Vargprinsessan (The Wolf Princess), skriven av Cathryn Constable och utgiven på Opal förlag är en oerhört spännande och känsloladdad berättelse full av dramatik. Den är mycket skickligt byggd och detaljerna är fantasifulla, och visuella, nästan filmiska. Alla äventyr och eskapader som flickorna i boken råkar ut för är mycket skickligt skildrade och alla personporträtt enastående. Jag dras mer och mer i denna romantiska och surrealistiska berättelse och blir en del av sagan och äventyret. Vargprinsessan är en av de mest fängslande och känsloladdade ungdomsböckerna som jag har läst.

Sophie är föräldralös. Hennes mor dog när hon föddes och hennes pappa omkommit i en bilolycka. Hon har inga släktingar och därför blir hennes förmyndare en av mors väninnor som inte är det minsta intresserad av henne. Sophie bor på New Bloomsbury internatskola för flickor. Hennes bästisar är Delphine och Marianne. Delphine är rik och vacker men ganska ytlig och utseendefixerad medan Marianne är smart, kunskapstörstig och inte det minsta intresserad i hur hon ser ut. I kontrast mot dem är Sophie fattig, knappast en skönhet och inte så värst intelligent. Hon går omkring i trasiga kläder och känner sig ful, dum och oälskad. Ofta drömmer hon på nätterna om sin pappa, den enda personen som någonsin älskade henne. Hans sagoberättelser är fulla av vackra sånger, magiska, vintriga landskap och snövargar som ylar i natten.

Redan i bokens andra kapitel tar handlingen en stor vändning när en excentrisk och väldigt rik dam från S:t Petersburg besöker skolan och blir särskilt intresserad av Sophie. Sedan börjar en del spektakulära saker hända. Sophie får följa med på en skolresa till S:t Petersburg tillsammans med sina väninnor. Tågresan till S:t Petersburg löper friktionsfritt men sedan händer en del underliga och spektakulära saker som vänder upp och ner på flickornas liv. De blir utlämnade på tåget av värdinnan och ingen av dem förstår ryska. Från tåget blir de utslängda i ett öde landskap i snöstormen och mitt i den djupa skogen. De blir så småningom upphämtade och får veta att prinsessan Volkonskaja väntar på dem i sitt vinterpalats ute på landet.

Det är fantastiska bilder som författarinnan målar upp och spänningen stiger hela tiden. Sophies gråa tillvaro, hennes innerliga önskan att bli sedd och älskad, ensamheten, längtan efter pappan och efter att uppleva något magiskt i livet är skildrade med fingertoppskänsla. Flickorna reser i en släde dragen av hästar, bor på palatset, klär sig i eleganta 1900-tals klänningar, åker skridskor i soluppgångens ljus och på nätterna får de besök av snövargar som vaktar palatset. Mitt i allting finns den stora hemligheten om den sista prinsessa Volkonskaja och hennes värdefulla diamantband som alla verkar vara på jakt efter. Sophie dras mer och mer i denna dramatiska berättelse och förstår till slut att resan, jakten på hemligheten och palatsets historia är starkt förknippad med henne och hennes förflutna.

Vargprinsessan sträcker sig på 284 sidor och är översatt av Helena Stedman. Den finns att köpa på bl a Opal förlag, Adlibris, Bokus och Cdon.