Barnböcker

Vem är Tindras farfar?

Vem är Tindras farfar? är en barnbok skriven av Sara Nilsson, illustrerad av Christina Abrahamsson och utgiven på Oppenheim förlag. Den riktar sig till barn i åldrarna 4-10 år. Det är en stämningsfull och känslosam berättelse skriven i en optimistisk ton som tar upp viktiga ämnen som människovärdet och barnens bortglömda rättigheter. Boken är illustrerad med uttrycksfulla bilder som är fantasifulla och humoristiska. 

Tindra bor på landet tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror Max i ett vitt och fyrkantigt hus som liknar en sockerbit. En dag kommer hennes pappa hemma och meddela att Tindras farfar har ringt och vill komma på besök. Egentligen finns det ingenting konstigt med en farfar som kommer på besök men i det här fallet har Tindra aldrig träffat sin farfar tidigare. Hon vet inte varför eftersom föräldrarna aldrig har berättat det för henne.

Precis som vilket fantasifullt barn som helst, börjar Tindra fantisera kring den mystiske mannen som aldrig har vågat komma och hälsa på henne, sin lillebror och sina föräldrar. Varför har inte farfadern velat träffa sina barnbarn? I brist på någon förklaring, sitter Tindra och fantiserar ihop olika scenarion. Kanske var farfadern tvungen att ha en hemlig identitet. Är han polisman? På nätterna kan Tindra inte sova och drömmer mardrömmar där farfar förvandlas till ett monster som vill sluka henne.

Dagen då farfar ska komma på besök städar föräldrarna och lagar massvis med mat. Tindra förstår ingenting och väntar med stor spänning att se vad som händer. Hon känner sig rädd men samtidigt är hon nyfiken. Det visar sig att farfadern inte alls är den hon har väntat sig utan en vanlig människa fast med ett mörk förflutet och alkoholproblem vilket har förhindrat honom att leva ett bra liv samt träffa sina barnbarn.

Boken tar upp ett ämne som är värdefullt: bristen på kommunikation med egna barn som skapar förvirring och ger upphov till rädslor kring saker och ting som barnen inte förstår. Det är viktigt att prata med egna barn om saker eller situationer som är jobbiga eftersom barnen är mer känsliga än vuxna och kan ibland ta på sig föräldrars skuld och rädslor. Barnen lär sig acceptera situationer när de får en förklaring även när sanningen är smärtsam. Boken avdramatiserar problematiken kring en alkoholiserad farfar och vill på något sätt poängtera att alla människor är värda att få hjälp samt till ett bra och meningsfullt liv. Alla människor har, med rätt hjälp, mod och styrka att övervinna svårigheter och ta ansvar för sitt liv.

Boken är illustrerad med uttrycksfulla bilder som är fantasifulla och humoristiska.