Barnböcker

Ynari, flickan med de fem flätorna

Ynari är en illustrerad barnbok skriven av den angolanske författaren Ondjaki, översatt till svenska av Yvonne Blank och utgiven på förlaget Trasten. En fantasifull berättelse inspirerad av en dröm som inbjuder till lek och äventyr men ger också upphov till funderingar kring det som är värdefullt i livet. Berättelsen ackompanjeras av expressiva och surrealistiska illustrationer, gjorda av Danuta Wojciechowska, som skapar en magisk stämning och tillför texten en extra dimension. Det är färgstarka, drömlika bilder som kompletterar och utvidgar textens budskap. 

Ynari är en flicka som älskar att vandra i naturen, lyssna på fåglarna och titta på fiskarna som simmar i floden. Mest gillar hon att leka med ord. En dag när hon är ute på äventyr skiftar hon bekantskap med en pytteliten man. Det visar sig att Lilleman är en rolig och klok varelse som kan trolla. Även han gillar att leka med ord. Lilleman presenterar Ynari för gubben som kan hitta på ord och gumman som utplånar ord. Av dem lär hon sig att varje människa har magiska krafter. Med hjälp av en nyfunnen magi reser Ynari och Lilleman från by till by och hjälper invånarna att sluta kriga med varandra. Ordet krig är ett sådant ord som borde utplånas, tycker både Ynari och Lilleman.

Sagan om Ynari har fötts ur en dröm, skriver författaren på bokens första sida. Det är inte så underligt. Många klassiska sagor har fötts ur drömmar och har berättats i hundratals år innan de har tryckts på papper. Teman kan variera men det finns många likheter sinsemellan: hjälten eller hjältinna som måste bekämpa och besegra svårigheter eller skipa rättvisa för att vinna en förtjänst. Det en påfrestande resa som oftast leder till personlig mognad och visdom. Både Ynari och Lilleman blir modigare och mer insiktsfulla genom denna resa. De lär sig att tro på sig själva, att vänskap är dyrbar och ”att det är först när man lär sig att uppskatta det enkla i livet som man inser hur fantastiskt vacker världen är.”

Ynari är en fantasifull berättelse som uppmuntrar barnets kreativitet och inbjuder till lek och äventyr. Jag tror att boken kan läsas och förstås på olika nivåer beroende på barnets mognad och livserfarenhet. Berättelsen ackompanjeras av expressiva och surrealistiska illustrationer som skapar en magisk stämning och tillför texten en extra dimension. Det är färgstarka, drömlika bilder som kompletterar och utvidgar textens budskap. 

Ynari, flickan med de fem flätorna finns att köpa på bl a Adlibris, Bokus och Cdon.